pondělí 30. března 2015

Zapečené palačinky s lilkem a sušenými rajčaty


Včera jsem dělala klukům k večeři palačinky. Samozřejmě nasladko, mají je nejradši jenom se skořicí a moučkovým cukrem, jako lívance. A já jsem jich rovnou udělala víc, abych si mohla pro sebe dneska připravit nějakou slanou náplň. Tak chutnají zase nevíc mně :-D A protože miluju kombinaci pečeného liku, sušených rajčat a bazalky, volba byla jasná. Teda pro mě :-D



Takže na přípravu budete potřebovat: ( jedna až dvě porce )

3 palačinky ( určitě má každý svoje oblíbené :-) )
1 lilek
2 mozzarelly
hrst sušených rajčat naložených v bylinkovém oleji
1 velký stroužek česneku ( nebo dva menší )
čerstvá bazalka
sůl
troška oleje


na bešamel:
1PL másla
1PL hladké mouky
špetka muškátového oříšku
2PL nastrouhaného tvrdého sýru
sůl

Postup přípravy receptu:

Lilek podélně překrojíme a nařežeme dužinu do hlubší mřížky, posolíme a necháme půl hodiny vypotit. Pak je papírovou utěrkou otřeme. Mašlovačkou potřeme jemně olejem a dáme do trouby rozpálené na 250C upéct dohněda. Pak lilek vyjmeme a lžící dužinu vydlabeme do misky, můžeme i trochu rozmačkat vidličkou. Sušená rajčata a mozzarellu nakrájíme na kostičky, česnek a bazalku najemno posekáme. Vše přidáme k lilku, osolíme a promícháme.


Palačinky poklademe směsí, stačí méně než na polovinu, přehneme napůl a pak ještě jednou.


Můžeme je i tradičně srolovat. Vyskládáme je do zapékací misky.



Bešamel připravíme tak, že na pánvi rozpustíme máslo, vsypeme mouku a upražíme světlou jíšku. Vlijeme mléko a dobře mícháme, až se všechny hrudky rozpustí. Pak přidáme sýr, muškátový oříšek a osolíme podle chuti. Necháme opět rozpustit a horkým zalijeme palačinky.


Vložíme misku do trouby vyhřáté na 220C a pečeme dozatova.







2 komentáře:

  1. Vypadají krásně! Já zapečené slané palačinky dělám taky často... nejradši máme kombinaci: anglická slanina, špenát a feta. hezký den! Svatava Coolinářka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svatko, anglickou se ještě nikdy nic nezkazilo. Já ji miluju :-) A mimochodem, máte nádherné fotky, teprve teď jsem si vás našla na FB. Můžu se zeptat, co se stalo s tím vaším blogem a fotkami?
      A děkuji za komentík :-)

      Vymazat