úterý 12. dubna 2016

Thajská smažená rýže s krevetami a pikantní zálivkou


Koupila jsem si zase knihu o asijské kuchyni. Mám už jich sice několik, ale inspirace není nikdy dost ;-) Jmenuje se " Dobrého kari není nikdy dost " a recepty v ní jsou od šéfkuchaře Jiřího Štifta. Je plná nejen thajských, indických a vietnamských pokrmů, ale i z jiných koutů Asie.
A protože jsem dneska s obědem spěchala, hned jsem si v ní zalistovala a našla super rychlou smaženou rýži. A za chvilku bylo hotovo ;-)




Na přípravu budete potřebovat:

200g uvařené nesolené jasmínové rýže ( nechte ji malinko nedovařenou, ještě se bude restovat )
2 hrsti vyloupaných a očištěných čerstvých krevet
2 vejce
4 jarní cibulky
1 menší mrkev
2 stroužky česneku
3-4PL světlé sójové omáčky
špetka hnědého cukru
čerstvý koriandr
olej

Na zálivku:
1PL rybí omáčky
2PL teplé vody
1KL hnědého cukru
šťáva z 1/2 limetky
1 chilli paprička
1 menší stroužek česneku


Postup přípravy receptu:

Nejprve si připravíme zálivku. Do teplé vody vsypeme cukr a důkladně ho rozmícháme, pak přilijeme rybí omáčku a limetkovou šťávu a přidáme najemno nakrájenou papričku a česnek. Necháme odstát.
( Doslaďte a dokyselte podle chuti ).

Na oleji necháme rychle orestovat nasekané stroužky česneku, než začne hnědnout, rozklepneme k němu vajíčka a umícháme dosucha. Přidáme pokrájené bílé části cibulek, na jemné nudličky mrkev a cca 3 minuty restujeme. Pak vhodíme krevety a asi minutu je necháme orestovat. Přidáme rýži a zelené části cibulek. Důkladně promícháme a dochutíme cukrem a sójovou omáčkou. Jakmile jsou krevety růžovo - oranžové, sejmeme ze zdroje tepla a zasypeme posekaným koriandrem.
Podáváme se zálivkou, kterou si každý jídlo dochucuje .





12 komentářů:

  1. no tak to je uzasneeee👍ja misto krevet dala veprove a pridala cervenou papriku a pulki pak coi zelicka nadrobno a dva zampiony..👍😘😘😘

    OdpovědětVymazat
  2. A bylo to uplne jine jidlo, rozhodne ne thajske......
    Babica inspiroval?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, kdybyste si přečetl/a úvod příspěvku, tak se dozvíte, že ten recept je od šéfkuchaře Jiřího Štifta. Asi víte lépe, jak připravovat thajské jídlo nežli on ;-)

      Vymazat
  3. Dnes jsem delala k obedu a vic nez luxusni pochoutka to byla :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes jsem opet delala muj nejoblibenejsi recept.Jsem trosku hovadko,tahle davka mi nestaci a delala jsem ji dnes z trojnasobku :D A kdyby nahodou bylo dnes pani Motlikove malo,tak jsem udelala k veceri Pomazanku se susenymi rajcaty a pecenym cesnekem.Taky nebezpecne zrave jidlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti :-D, tak to mě fakt těší, že se sem vracíte pro inspiraci. Díky

      Vymazat
    2. Jak nakrájíte mrkev na tak tenké proužky? Mně se to nedaří :(

      Vymazat
    3. Na tence nakrájenou zeleninu je jednoduchý fígl. Pokud se jedná zrovna o mrkev, krájejte ji vcelku zešikma na co nejtenčí plátky (oválky), ty pak postupně položte na sebe a krájejte nudličky. Zrovna tak třeba cuketu na tenká kolečka a ty pak zase na sebe a krájet nudličky ;-)

      Vymazat
    4. Ooo, tak na to jsem asi moc líná :))) Ale vyřešila jsem to ještě jinak, škrabkou na zeleninu a vznikly mi tenoučké plátky :)

      Vymazat