Na Svatého Martina nesmí chybět na stole pěkně vypečená husička a martinské rohlíčky. U nás se dělají s ořechovou náplní, ale můžou se dát třeba povidla, marmeláda, mák, prostě kdo co má rád. Těsto i náplň jsou velice jednoduché a zvládne to opravdu každý. U několika receptů jsem četla, že se rohlíčky před pečením potírají žloutkem. Nedělejte to ! Upečte je a pak je pomašlujte rozehřátým máslem s rumem. To je bomba ;-) Nachystala jsem pro vás hned tři recepty na těsta, každý si zvolte podle sebe, jak " dietní " je chcete mít.
Na přípravu budete potřebovat:
První těsto:
540 g hladké mouky
360 g másla
250 g smetany na šlehání
špetka soli
Druhé těsto:
420 g hladké mouky
250 ml smetany na šlehání
250 g másla
špetka soli
Třetí těsto: ( z toho jsem pekla dnes já a je pro mě nejlepší )
400 g hladké mouky
250 g másla
250 g zakysané smetany
špetka soli
Ořechová náplň:
200 g nastrouhaných vlašských ořechů
150 g cukru moučka
špetka skořice
1 PL rumu
1 bílek
Na potření rozpuštěné máslo s rumem a na posypání moučkový cukr ( můžete přidat i vanilkový )
Postup přípravy receptu:
Do mouky nastrouháte chladný tuk, přidáte smetanu a špetku soli. V robotu nebo ručně vypracujete hladké těsto. Malinko začne zahříváním lepit, ale mouku nepřisypávejte. Těsto vložte na hodinu do lednice ztuhnout.
Na náplň smíchejte dobře všechny ingredience a nechte odstát.
Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na 6 dílů. Vždy pracujte jenom s jedním a zbytek nechte v lednici. Z těsta vyválejte kruh cca 15cm v průměru a asi 4mm silný. Rozdělte na 6 stejných výsečí a k delší dejte asi lžičku náplně. Od delší strany, kde je náplň rolujte k cípu a zahněte malinko do tvaru rohlíčku. Konce můžete přimáčknout. Vkládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě rozpálené na 180C cca 20 - 25 minut do růžova.
Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujte.
Bozi, ukladam a brzy vyzkousim to Vase treti �� mam doma plno orechu, tak se to hodi �� diky za sdileni!
OdpovědětVymazatNení zač, jsem ráda, že se recepty hodí ;-)
VymazatDěkuji za recept, první svatomartinské rohlíčky, které jsem kdy pekla, dělala jsem je s makovou náplní a jsou výborné, určitě budu brzy znovu péct :-)
OdpovědětVymazatKatka
Katko, díky za vyzkoušení a zprávu. Jsem moc ráda, že se hned napoprvé povedly a chutnaly. Jaké jste si vybrala těsto?
VymazatZkoušela jsem to třetí. S těstem se dělalo výborně, akorát když jsem to vyvalovala, tak se hrozně lepilo a musela jsem to podsypávat.
VymazatKatka
Chci to vyzkoušet: manžel vzpomíná na rohlíčky jeho babičky, ovšem vždy to končí na náplni = jeho babička jí vařila 🙈 a ten recept jsem nikde nenašla... nebyl by?
OdpovědětVymazatA jaká to byla náplň? Nebyla to maková? Mák se vaří v mléce ...
VymazatUnknown: ořechová náplň - ořechy se spaří
Vymazathttps://www.toprecepty.cz/recept/45264-orechova-napln-nejlepsi-co-znam/
http://www.pekarnomanie.cz/orechova-napln-nejlepsi-co-znam/
Ďakujem, dnes som upiekla, sú vynikajúce.
OdpovědětVymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatzrovna peču rohlíčky podle třetího receptu. Myslím (doufám), že tuk jsem odvážila správně, dala jsem půl na půl máslo a nějaký tuk na pečení a jen jsem dala rohlíčky do trouby, tak z nich začala téci spousta tuku, tak nevím, kde jsem udělala chybu.
Kateřina
Tak to nevím, kde by mohla být chyba, pokud je vše naváženo podle receptu. Jaký jste dávala ten tuk na pečení? Při vyvalování těsta se to lepilo nebo se s těstem pracovalo dobře? A náplň byla jaká?
VymazatMyslím, že to byla Stella a část máslo, s těstem se pracovalo dobře, když bylo hodně studené, tak vůbec nelepilo.. dávala jsm do nich povidla a mák.. chuťově jsou dobré, takové hodně nalístkované, ale trochu mastnější...
VymazatMožná nízká teplota trouby ???
VymazatJedna PL rumu myslíte Plnou Láhev? ��
OdpovědětVymazatdobra otazka ��������
Vymazatperfektni :-)
OdpovědětVymazatDíky. A jaké jste zvolila těsto?
VymazatVyzkousela jsem vase treti testo jsou vynikajici a jen se po nich zaprasilo. Uz jsem je delala od listopadu po pate 👍😋
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda. Díky za milou zprávu.
VymazatZatím jsem je dělala vždy jen s Omegou a šlehačkou, tak zkusím i máslo. Děkuji moc. Božena
OdpovědětVymazat