TISK RECEPTU

Stránky

úterý 23. března 2021

Wool Roll Bread

Po Instagramu teď koluje tento Wool Roll Bread, česky bych to asi nazvala klubíčkový závin, protože po upečení to vypadá jako z vlny. Těsto není příliš sladké a je krásně vláčné. Původně je těsto do dortové formy 20 cm, tu já bohužel nemám, takže mám v klasické 26 cm. Původně se všechny části krásně spojí, mně zůstala uprostřed mezerka, ale to nic nemění na skvělé chuti. Viděla jsem i jednotlivé dílky vložené do malých formiček a byly také nádherné a šlo by to péct i třeba v chlebíčkové formě. Prostě představivosti se meze nekladou.

Zrovna tak bych Wool Roll Bread zkusila ve slané verzi, to těsto je fakt univerzální. Takže vynechat cukr a promazat třeba pestem z medvědího česneku, mňam ...


 

Na přípravu budete potřebovat:

V původním receptu je hodně hustá smetana, já měla 33% a byla řidší, takže jsem musela použít 325-330 g mouky.
 
300 g hladké mouky
30 g krupicového cukru
80  ml vlažného mléka
3 g sušeného droždí
100 ml vysokoprocentní smetany 
špetka soli
1 vejce

Náplň: 
Použijte, co máte rádi, mák, skořici s cukrem, nutelu, nastrouhanou čokoládu, povidla, vymačkaná nastrouhaná jablka se skořicí, marmeládu ...
 
 
Postup přípravy receptu: (fotopostup níže)
 
Do vlažného mléka vsypte sušené droždí a promíchejte. Nechte min. 15 minut stát. Do mísy prosijte mouku, přidejte cukt, sůl, vejce a smetanu. Po oživení kvasnic je spolu s mlékem vlijte ke zbytku do mísy. Vypracujte hebké nelepivé těsto. Musíte mísit alespoň 10 minut.
Z těsta vytvarujte bochánek, vraťte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teple alespoň hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Poté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, prohněťte a rozdělte na 5 stejných částí. Opět z nich vytvořte bochánky a nechte ještě 15 minut kynout. 
Připravte si dortovou formu o velikosti cca 20 cm, vyložte dno pečicím papírem a boky vymažte máslem.
Z každého bochánku vyválejte oválnou placku a polovinu nařežte na tenké proužky. Použila jsem plastovou stěrku. Na plnou polovinu naneste náplň a srolujte směrem k proužkům. Každý díl vložte ke straně formy. Zakryjte a nechte další hodinu nakynout.
Po hodině pomažte nakynuté "smotky" mlékem, vložte do trouby rozpálené na 170 °C a pečte cca 20 minut dozlatova. Zkuste špejlí.









Žádné komentáře:

Okomentovat