TISK RECEPTU
▼
Stránky
▼
úterý 26. ledna 2016
Bramborové placky, lokše
Jakmile TOHLE přede mě někdo položí, tak jsem v sedmém nebi. To se prostě neudržím a soukám do sebe jednu za druhou, kalorie nekalorie. Hlavně, že se s tím nemusím péct ;-) Dneska mi je přinesla manželova maminka neboli tchýňka a udělala mi neskutečnou radost. Hlavně, že jsem byla ráno cvičit a teď se takhle prachsprostě narvu :-D
Na přípravu budete potřebovat:
1 kg ve slupce vařených brambor, nejlépe uvařených den předem
300-330 g hladké mouky ( podle typu brambor )
1 KL soli
rozpuštěné sádlo na pomazání ( nebo máslo či ghí )
Postup přípravy receptu:
Mouku smíchanou se solí rozprostřeme na pracovní plochu nebo vál a nastrouháme do ní najemno oloupané brambory. Důkladně prohněteme a vypracujeme váleček. Z něho odkrajujeme kousky a na dostatečně pomoučené ploše vyvalujeme postupně dotenka placky. Pečeme je na suché pánvi nebo pokud máte k dispozici plotýnku neboli tál, tak na ní. Každou placku potřeme rozpuštěným sádlem. Můžeme je jíst jen tak samotné nebo k vypečené husičce a zelí.
Lokše dělám taky a když se pamažou lehce utřeným česnekem... Mňam! :-)
OdpovědětVymazatTady se tomu říká "Koláčky" a když se ještě horké pmažou rozpuštěným máslem a posypou močkovým cukrem - TO NEMÁ CHYBU ;) !!!!
OdpovědětVymazatDělávala mi je moje babička a pak i mamka, celý den jsem nejedl, abych na něměl hodně místa :D :D !!
Co teprve s rozpuštěným máslem s medem.to je dobrota!
VymazatJako malá jsem je jedla u babičky,ale měli jsme k tomu mléko s mákem jako polévku,neuvěřitelná mňamka :-)
OdpovědětVymazatPřesně, to je snad jediné jídlo, u kterého si neumím vůbec poručit a říci dost !
OdpovědětVymazatDělám je málo a jen pro sebe, rodina je nemusí :-(
Ale pamatuji, si že nejstarší syn jako sotva dvouletý, stál u plotny a před 22 lety se cpal plackami u babičky stejně jako jeho máma ;-D
Také jsem se v dětství nemohl dočkat a moc jsem se těšil, až maminka dá na talíř další placky, čerstvě opečené na tálech plotny sporáku na pevná paliva, hned za tepla je potřela peroutkou namočenou v rozpuštěném sádle a polévkovou lžící na plackách vydatně rozetřela povidlí...potom placky srulovala a nastalo velikánské pochutnáníčko.....
VymazatMiluju bramborový placky! Omaštěné ghíčkem a potřená povidlama...
OdpovědětVymazat