Prohledat tento blog
pátek 10. října 2014
Kysané zelí do sklenic ( celý postup )
Na přípravu budete potřebovat:
20 kg nakrouhaného zelí
350-400 g soli běžně se dává 20 g na 1 kg zelí)
220 - 250 g cibule nakrájené na kostičky
celý kmín cca sáček
koprové semínko ( nemusí být, ale nám to s ním moc chutná )
Postup přpravy receptu:
Připravíme si co největší nádobu, v níž budeme zelí šlapat či šťouchat.
Postupně vkládáme zelí, posypeme cibulí, průběžně solíme a přisypáváme kmín a koprové semínko.
Promícháme. Když jsme spotřebovali všechny suroviny můžeme šlapat či šťouchat pěstmi. Ale šlapáním to jde lépe. Šlapeme dokud zelí nepustí dostatečné množství tekutiny. I při šlapání občas promícháme.
A pak už jen plníme do vymytých sklenic. Ve sklenicích upěchujeme cca 5cm pod okraj a nad zelím by měla být šťáva. Uzavřeme víčky, ne úplně nadoraz a postavíme na plech do teplé místnosti. Zelí bude kvasit cca 5 - 6 týdnů, zprvu bude ze sklenic unikat šťáva. Během kvašení můžete sklenice otevřít a zelí stlačit, aby byla tekutina stále nad obsahem. Když přestane šťáva vytékat, víčka dotáhneme. Přemístíme do chladu a takto mi zelí vydrží celý rok až do další várky.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Přidejte ještě 2 hrsti najemno nastrouhané mrkve a uvidíte, jakou bude mít zelí krásnou barvu...získá i na chuti. :)
OdpovědětVymazatAndrejko, prosím Tě, kde se dají sehnat tyto sklenice? Jaký je jejich obsah?
OdpovědětVymazatObsah nevím, musím se doma podívat. Ale mám je od nás z hospody, kupovali v nich tuším utopence nebo nakládané hermelíny, to už si nevzpomínám.
VymazatMáme je doma, to jsou 4litrové sklenice.
VymazatMy přidáváme ještě moučkový cukr a sklenice dotahujeme rovnou
OdpovědětVymazatCibule dáváme cca 15%, vše krájíme na kruhadle, víčka dotahujeme hned po naplnění.
OdpovědětVymazatDoba kvašenípři pokojové teplotě cca 3 týdny. .-)
Nenjsou dve vrchovaté lžíce soli na kilo(6.6gramů)moc?
OdpovědětVymazatTaky se mě zdá soli moc.
VymazatDává se 1,5 kg soli na 100 kg zelí. (nejodidované)
VymazatMy máme zelí v různých sklenicích 5 týden, již nekvasí, víčka jsou stále vydutá, ve sklenicích ubyla šťáva, zelí není potopené. Vydrží mi zelí v panelákovém sklepě nebo mám odvíčkovat,dolít vodu? Poraďte. Děkuji.
OdpovědětVymazatZelí by mělo být samozřejmě potopené, jinak vám začne měnit barvu a nebude dobré. Jakmile ale sklenice otevřete, pokud už nekvasí, a dolijete slanou vodu, víčka už se vám nepřichytí. Do sklenic se musí plnit max tak 3 cm pod okraj, aby tolik té šťávy při kvašení nevyteklo. Kvašením se zelí zvedá a šťávu vytlačuje.
VymazatNaložené zelí mě změklo,kde je chyba?
OdpovědětVymazatJe možné, že jste naložila ještě letní zelí, to pak změkne. Někteří prodejci Vám ho klidně prodají jako na kvašení, bohužel.
VymazatMně taky změklo, když jsem naložila tzv. letní odrůdu zelí.
OdpovědětVymazatI dáváme jen kmín a solí 20dkg na 1kg zelí a můžu ho použít do polévky omáčky či k masu
OdpovědětVymazatNa 10 kg zelí 20dkg soli
OdpovědětVymazatTaké dávám 2 až 2,5 soli a cibule bobkový list pepř celý a špetka kmínu nto vše na 1 kg zelí
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazat