Prohledat tento blog
sobota 29. listopadu 2014
Hovězí cikánská pečeně ( z pomalého hrnce )
Na přípravu budete potřebovat:
1kg zadního hovězího masa vcelku
100g slaniny vcelku
1 malý rajčatový protlak
1 sklenka leča ( popřípadě 4 rajčata a 1 paprika )
1 čerstvá paprika
2 kyselé okurky
1 velká cibule
hovězí vývar
olej
sůl a pepř
Postup přípravy receptu:
Nejprve nakrájíme slaninu na hranolky a vložíme ji na půl hodiny do mrazáku ( lépe se nám pak bude maso špikovat ). Do masa tenkým dlouhým nožem prořízneme ve směru vláken otvory, do kterých vsuneme slaninu. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. V kameninové nádobě pomalého hrnce na sporáku rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dohněda. Vyjmeme a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, popř. zbytek slaniny. Orestujeme, vrátíme zpět maso a přilijeme lečo, rozmíchané s protlakem. Zalijeme cca 200ml vývaru, sundáme ze sporáku a zapneme pomalý hrnec na stupeň II na 4,5 hodiny. Maso můžeme občas obrátit. Když je maso měkké, vyjmeme ho a udržujeme v teple. Šťávu můžeme přepasírovat ( já už jsem dále použila klasický hrnec ). Do šťávy nakrájíme na slabé nudličky okurky a papriku . V případě nutnosti přilijeme trochu vývaru a provaříme. Zahustit můžeme dle zvyklostí. Dochutíme, popř. pokud máme rajčata kyselejší, můžeme malinko přisladit. Maso před podáváním nakrájíme na plátky.
pátek 28. listopadu 2014
Staročeská křenová polévka
Na přípravu budete potřebovat:
1,5l uzeného vývaru
3 velké brambory
1 mrkev
kousek uzeného masa nebo klobása
3PL křenu ( nebo dle chuti )
100ml zakysané smetany
100ml smetany na vaření
majoránka
cca 2PL máslové jíšky
pepř
sůl
Postup přípravy receptu:
Brambory nakrájíme na kostky, mrkev na kostičky a vložíme do uzeného vývaru. Podle chuti dosolíme, opepříme. Vaříme 15 minut. Pak přidáme pokrájené uzené maso nebo klobásu, majoránku, ohřáté smetany a jíšku. Provaříme, přimícháme křen a podle potřeby dochutíme.
středa 26. listopadu 2014
Linecké citronové cukroví
Na přípravu budete potřebovat:
Hladká mouka 300g,
tuk(Hera,máslo) 280g,
cukr moučka 180g,
solamyl 200g,
žloutky dle velikosti 1-2ks,
prášek do pečiva 1 ks,
šťáva z půlky většího citronu.
tuk(Hera,máslo) 280g,
cukr moučka 180g,
solamyl 200g,
žloutky dle velikosti 1-2ks,
prášek do pečiva 1 ks,
šťáva z půlky většího citronu.
Postup přípravy receptu:
Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva, cukrem,
solamylem a uděláme důlek. Do něj dáme žloutky, citron.šťávu, mírně
promícháme na kašičku (aby nám to pak zbytečně neprotýkalo), přidáme tuk
(já ho strouhám) a rychle vypracujeme hladké těsto.
Necháme jej chvíli v chladu odležet.
Těsto lze udělat i tzv. dopředu - pak zabalit do mikroten. sáčku, dát do chladničky a dělat z něj cukroví až třeba za den, dva.
Odpočinuté těsto rozválíme na placku, né méně než 3 mm silnou ! - cukroví je pak hodně křehké a při mazání se láme - a formičkami vykrajujeme oblíbené tvary.
Pečeme v předem vyhřáté troubě do zrůžovění (každý dle své trouby) -já peču na horkovzduch na 180°C, po pár minutách ztlumím na 170°C a peču do bleda - asi 10 - 12 min.
Cukroví potírám rybízovou marmeládou . Pozor nehodí se ho formiček, je jen na vykrajované cukroví !
Necháme jej chvíli v chladu odležet.
Těsto lze udělat i tzv. dopředu - pak zabalit do mikroten. sáčku, dát do chladničky a dělat z něj cukroví až třeba za den, dva.
Odpočinuté těsto rozválíme na placku, né méně než 3 mm silnou ! - cukroví je pak hodně křehké a při mazání se láme - a formičkami vykrajujeme oblíbené tvary.
Pečeme v předem vyhřáté troubě do zrůžovění (každý dle své trouby) -já peču na horkovzduch na 180°C, po pár minutách ztlumím na 170°C a peču do bleda - asi 10 - 12 min.
Cukroví potírám rybízovou marmeládou . Pozor nehodí se ho formiček, je jen na vykrajované cukroví !
Poznámka: Recept je podle Mirči z Topreceptů a je zatím nejlepší linecké, jaké jsem kdy zkoušela .
úterý 25. listopadu 2014
Štrůdl s opilými jablky ( fotopostup i pro začátečníky )
Někdo má rád se slanými náplněmi, jiný nasladko, s jablky, hruškami, tvarohem, rybízem, někdo přidává rozinky, dalšímu nechutnají ... no prostě co štrůdl, to malinko něco jiného.
Můj dnešní recept není zas až tak ničím výjimečný, ale pro nás je TEN náš nejlepší a nejoblíbenější. Sice není z žádného doma připravovaného těsta, je z koupeného listového ( dokonce jsem pro ulehčení práce dnes sáhla do regálu pro již rozválené ), ale jablková náplň je trošku jiná. Tento recept pochází z knihy Recepty z farmářského trhu od Hany Michopulu, která jej převzala od staré kavárnické rodiny Diglasů.
Na přípravu budete potřebovat:
330g rozváleného listového těsta
4 větší kyselejší jablka
3PL rumu nejlépe Božkovského
můžete přidat k jablkům do rumu také rozinky ( u nás se nejí, takže my bez )
a dále
25g másla
15g hnědého cukru ( nebo trošku více, podle chuti )
25g strouhanky ( někdy dávám pro obměnu nastrouhané rumové perníčky ... skvělá záležitost )
1KL skořice
2 hřebíčky a půl badyánu ( rozdrcené najemno )
Postup přípravy receptu:
Nejprve oloupeme a vykrájíme jablka a nakrájíme je na tenké plátky. Zalijeme je rumem a šťávou z citronu. Necháme je alespoň půl hodiny sát, občas promícháme, aby se veškerá tekutina vstřebala do jablek.
Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud máme rozválené těsto i s pečícím papírem, použijeme ho.
Na pánev dáme rozpustit máslo, přisypeme cukr, koření a strouhanku a necháme zkaramelizovat. Troubu předehřejeme na 180C.
Jablka naklademe doprostřed těsta, posypeme strouhankovou směsí a zabalíme.
Těsně před vložením do trouby štrůdl zlehka postříkáme studenou vodou. Těsto pak bude křupavější a bude lépe listovat, než pokud ho potřeme vejcem nebo máslem. Pečeme dozlatova.
Přírodní krkovička s celerovou remuládou ( salátem )
Na přípravu budete potřebovat:
2 plátky krkovičky
sůl a pepř ( popř. směs pepřů či oblíbené koření na grilovaná masa )
olej
Na remuládu:
1/4 celeru
1PL hrubozrnné hořčice
2PL majonézy
1 vařený žloutek
1 malá kyselá okurka
šťáva z půlky citronu
petrželka a mladé celerové lístky
sůl
Postup přípravy receptu:
Nejprve připravíme remuládu. Celer nakrájíme na velmi jemné nudličky, já používám škrabku na zeleninu k tomu určenou ( od Tescomy ) nebo můžeme nahrubo nastrouhat. Zakápneme citronovou šťávou, aby nám celer nezhnědl. Smícháme majonézu s hořčicí a utřeným žloutkem, přistrouháme najmeno okurku a smícháme s celerem. Nakonec přidáme posekanou petrželku a celerové lístky. Necháme uležet v lednici.
Krkovici osolíme, opepříme a opečeme pozvolna na rozpáleném oleji.
Poznámka: Recept na remuládu je od Jamieho Olivera.
pondělí 24. listopadu 2014
Italská čočková polévka
Na přípravu budete potřebovat:
2 hrsti čočky
1 skelnka drcených rajčat
1 mrkev
kus celeru
100g slaniny
1 cibule
3 stroužky česneku
2 bobkové listy
2 snítky tymiánu
sůl a pepř
olej
Postup přípravy receptu:
Čočku uvaříme doměkka zvlášť ve vodě s bobkovým listem a tymiánem.
Mezitím v hrnci orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí, ke konci restování přidáme 2 nasekané stroužky česneku. Pokud pustí slanina málo tuku, přilijeme trochu oleje. Do tohoto základu vložíme nahrubo nastrouhanou mrkev s celerem a ještě cca 5 minut restujeme. Vlijeme drcená rajčata, osolíme, opepříme a přilijeme cca 250ml vody. Vaříme asi 15 minut a pak do polévky přidáme uvařenou čočku. Prohřejeme a rozdrtíme do ní poslední stroužek česneku. Dochutíme solí a můžeme i malou špetkou cukru. Polévku podáváme posypanou nastrouhaným parmazánem.
Poznámka: recept je z knihy Recepty z farmářských trhů od Hany Michopulu.
Pantzarosalata - dvě varianty řeckého salátu z červené řepy
Předem musím napsat, že obě varianty jsou naprosto skvělé. Zařazuji navždy do svého jídelníčku :-)
V Řecku se objevují dvě varianty tohoto salátu, buď jako pomazánka k opečenému pečivu nebo jako rustikálnější salát.
Na salát budete potřebovat :
1 větší řepu
1 - 2 stroužky česneku
hladkolistá petržel
1PL nasekaných ořechů ( vlašské, pistácie nebo pinie )
podle chuti vinný ocet nebo šťáva z citronu
olivový olej
2PL řeckého jogurtu
sůl
Na pomazánku:
1 větší řepu
1 bílý toast
1 - 2 stroužky česneku
1PL nasekaných ořechů ( viz. výše )
hladkolistá petržel
vinný ocet nebo citronová šťáva
olivový olej
1PL řeckého jogurtu
sůl
Postup přípravy salátu:
Neoloupanou řepu na salát ( i na pomazánku ) uvaříme doměkka. Necháme zchladnout a oloupeme. Nakrájíme na plátky a poté na kostičky. Přihodíme posekané ořechy, nakrájenou petrželku, rozmačkaný česnek, ochutíme solí, octem a olejem. Přimícháme jogurt a dobře promícháme. Necháme uležet v lednici.
Uvařenou řepu nakrájíme do mixéru, natrháme k ní toast, přihodíme ořechy, česnek, petržel, přilijeme ocet a olej a vše rozmixujeme. Ne úplně na kaši, ale aby měla pomazánka trochu strukturu. Nakonec osolíme a vmícháme lžíci jogurtu.
pátek 21. listopadu 2014
Králík s estragonovou omáčkou
Na přípravu budete potřebovat:
naporcovaného králíka
100g slaniny
1 cibule
dijónskou hořčici ( cca 2PL )
smetana na vaření ( cca 150ml)
1KL sušeného estragonu
máslo
hladká mouka
sůl a pepř
Postup přípravy receptu:
Porce králíka osolíme, opepříme a potřeme dijónskou hořčicí. V pekáči rozehřejeme máslo, orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a slaninu a porce králíka na něm ze všech stran opečeme. Posypeme estragonem, malinko podlijeme a vložíme přiklopené do trouby vyhřáté na 200C na cca 1 hodinu. Poté pekáč odkryjeme a králíka dopečeme dozlatova. Maso vyjmeme ( udržujeme v teple ) , pekáč přendáme na sporák , podle potřeby přilijeme malinko vody nebo vývaru a smetanu promícháme s cca 1PL mouky. Smetanu vlijeme do šťávy a necháme provařit asi 10 minut. Nakonec vše rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Podle potřeby přidáme hořčici popř. dosolíme.
úterý 18. listopadu 2014
Játrová paštika s brandy a zeleným pepřem
Na přípravu budete potřebovat:
500g jater ( použila jsem drůbeží )
200g másla
2 šalotky nebo 1 menší cibule
2 stroužky česneku
pár snítek čerstvého tymiánu
2PL naloženého zeleného pepře
4PL brandy
4PL smetany na šlehání
sůl a pepř
na zalití ještě kousek másla ( popř. sádla ) a na ozdobení tymián, červený a zelený pepř
Postup přípravy receptu:
Játra očistíme a nakrájíme. Na lžíci másla zesklovatíme nakrájené šalotky, přidáme celé snítky tymiánu a ke konci posekaný česnek.
Necháme rozvonět a přihodíme játra. Orestujeme je tak, aby uvnitř zůstala trochu růžová. Nakonec vlijeme brandy a necháme skoro odpařit. Vyjmeme tymián a směs přendáme do mixéru. Přilijeme smetanu, přidáme pokrájené povolené máslo, sůl, mletý černý pepř a pokud chceme zelený pepř posekaný, tak přidáme i ten. Jinak zelený pepř můžeme vmíchat nakonec celý, popř. nožem posekaný. Vše umixujeme dohladka.
Paštiku přendáme do vhodných nádobek, uhladíme, ozdobíme snítkami tymiánu, červeným a zeleným pepřem a zalijeme rozpuštěným máslem nebo sádlem. Necháme ztuhnout v lednici.
sobota 15. listopadu 2014
Kuřecí tandoori placičky se zeleninou
Na přípravu budete potřebovat:
2 kuřecí prsa
1 červená paprika
3 jarní cibulky
1 menší mrkev
1PL koření tandoori masala
3PL solamylu
2 vejce
sójová omáčka podle chuti ( cca 1PL )
sůl
Postup přípravy receptu:
Maso nakrájíme na menší kostky, papriku a cibulky najemno a mrkev nahrubo nastrouháme. Vše vložíme do misky, mírně osolíme, přidáme vejce, přisypeme koření a dochutíme sójovkou. Poprášíme škrobem a vše důkladně promíchme. Necháme minimálně hodinu ( nejlépe přes noc ) odležet. Na pánev s rozpáleným olejem klademe lžící směs a pozvolna opékáme z obou stran.
pátek 14. listopadu 2014
Rychlé jablkové koláčky se skořicí
Na přípravu budete potřebovat:
1/2kg jablek bez slupek a jadřinců
125g tuku ( máslo, Hera ... )
200g polohrubé mouky
100g cukru
2 vejce
mletá skořice
1/2 prášku do pečiva
Postup přípravy receptu:
Nejprve vyšleháme cukr s máslem a vejci, poté přidáme mouku, skořici, prášek do pečiva a promícháme. Jablka nahrubo nastrouháme, kdo chce může je nakrájet i na malinké kostičky, ale je to pracnější. Pokud jsou jablka příliš šťavnatá, vymačkáme. Jablka přidáme k těstu a důkladně promícháme. Do těsta můžeme přidat i posekané ořechy nebo rozinky.
Troubu předehřejeme na 180C. Plech vyložíme pečícím papírem a z těsta lžící tvoříme hromádky.
Můžeme je poklást ořechy ( já jsem dala i kustovnici ) a pečeme cca 30 minut dozlatova.
Koláčky jsou krásně vláčné a šťavnaté.
středa 12. listopadu 2014
Golubce, golubky, holubky ( plněné zelné listy )
Na přípravu budete potřebovat:
hlávku bílého zelí
Na masovou náplň:
750g mletého masa ( mix nebo hovězí )
1 menší cibule
1PL sladké papriky
mletý pepř
sůl
Dále:
2 cibule
1 velký rajčatový protlak
1 zakysaná smetana
8 - 10 kuliček nového koření
4 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
sůl
olej
Postup přípravy receptu:
Maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, osolíme a okořeníme paprikou a pepřem. Důkladně prohněteme.
Hlávku zelí otočíme košťálem nahoru a listy u něj překrájíme, aby se lépe odlupovaly. Hlávku vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou a necháme listy postupně odlupovat a změknout. Počítáme vždy dva na jeden závitek. Listy necháme osušit a zchladnout na papírové utěrce. Žebra seřízneme, aby se nám závitky lépe motaly.
Takže dáme vždy dva listy na sebe, z masa utvoříme váleček a položíme jej na listy. Přeložíme listy přes maso z obou stran, aby se překrývaly, pak zespoda a nakonec shora. Viz. obrázky.
V pekáči na oleji zesklovatíme 2 nakrájené cibule, přidáme na nudličky pokrájenou 1/4 zbylé hlávky zelí, osolíme, přidáme nové koření, celý pepř a bobkové listy a smícháme s rajčatovým protlakem. Podlijeme vodou, ve které jsme vařily hlávku a poklademe závitky. Přiklopíme a v troubě rozpálené na 200C pečeme cca 40 minut.
Pak závitky vyjmeme a vmícháme zakysanou smetany rozmíchanou s trochou horké omáčky, aby se nám nesrazila. Vrátíme závitky a na chvíli ještě vrátíme do trouby provařit.
úterý 11. listopadu 2014
Spätzle s nivou a sušenými rajčaty
Na přípravu budete potřebovat:
domácí spätzle ( recept najdete zde )
sušená rajčata
niva
smetana na vaření
slanina
petrželka nebo bazalka
Postup přípravy receptu:
Nejprve vyškvaříme na suché pánvi slaninu nakrájenou na kostičky. Z těsta podle receptu viz. výše uvaříme spätzle a přihodíme je ihned ke slanině. Přidáme posekaná rajčata, nastrouhanou nivu, podlijeme malinko smetanou a promícháme, případně dochutíme. Nakonec vmícháme posekanou petrželku nebo bazalku, podle chuti.
pondělí 10. listopadu 2014
Kedlubny dušené s paprikovým krémem
Na přípravu budete potřebovat:
2 kedlubny
1 cibule
100g slaniny
2 stroužky česneku
2PL paprikového krému ( použila jsem od Hamé, jmenuje se SABA, odkaz zde )
100ml smetany na vaření
3PL zakysané smetany
kousek másla
sůl a pepř
Postup přípravy receptu:
Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli se slaninou. Přidáme na hranolka nakrájené kedlubny, osolíme, opepříme a podlijeme malinko vodou. Na mírném ohni dusíme doměkka. Nakonec vmícháme paprikový krém, rozdrcený česnek a obě ohřáté smetany. Ještě chvilku provaříme do požadované hustoty. Můžeme podávat pouze s brambory nebo s kusem masa, třeba uzeným.
Tvarohová bábovka s jablky
Na přípravu budete potřebovat:
1 měkký tvaroh (250g )
3 vejce
220 g cukru krupice
200 g másla
1 vanilkový cukr
250 g polohrubé mouky,
2 jablko
1 prášek do pečiva
strouhaná kůra z jednoho citronu
Postup přípravy receptu:
Máslo utřeme se žloutky a cukry do pěny. Pak vmícháme tvaroh, nahrubo nastrouhaná jablka, citronovou kůru a nakonec přisypeme mouku s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který po částech jemně zapracujeme do těsta. Formu vymažeme a vysypeme moukou a těsto do ní přelijeme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180C cca 50-60 minut, zkusíme špejlí.
Pozn. Já jsem připravovala v menších silikonových bábovičkách. Recept je upravený z Topreceptů od uživatele Ivulinka .
Polévka z čirůvek fialových
Na přípravu budete potřebovat:
očištěné mladé plodnice čirůvek fialových
1 mrkev
kus celeru
kousek slaniny
1cibule
sladká červená paprika + špetka pálivé
majoránka
2 - 3 stroužky česneku
1 l vývaru
máslová jíška
máslo
pepř
sůl
Postup přípravy receptu:
Na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí orestujeme na másle, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, pokrájené houby a ještě chvilku restujeme. Poprášíme paprikami, promícháme a zalijeme vývarem. Vaříme minimálně 20 minut, neboť čirůvky musíme déle tepelně upravovat podobně jako třeba václavky. Poté přidáme rozdrcený česnek, majoránku, pepřa jíšku a ještě chvilku prováříme.
Poznámka:
Něco málo o čirůvce fialové zde
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)