Prohledat tento blog
čtvrtek 5. září 2019
Ljutenice a ajvar
V létě, kdy je hojnost paprik, rajčat a lilků, z nich nutně potřebuji něco připravovat. Hlavně skvělé balkánské směsi, jako je ljutenice a ajvar. Kdysi jsem tyhle lahůdky ochutnala u moře, s rozpečenými bagetkami, grilovanou zeleninou a masem, a od té doby jsem si je zamilovala.
V některých oblastech se ljutenice připravuje bez lilků, ale já osobně jsem jedla obě verze a musím říct, že s tím lilkem je mnohem lepší, krémovější a chutnější. Bez lilku mi to přijde jako rozmixované lečo. V obchodech lze najít ve sklenkách obě verze.
A ajvar je někde pouze z pečených paprik, jinde směs pečených lilků, červených paprik, česneku a může být i pikantnější díky chilli. Má trochu červenější barvu než ljutenice a je rozmixovaný najemno.
Oboje můžete použít i třeba pod maso nebo zeleninu při pečení. No co vám tady budu o nich dlouze psát, jdeme na recepty.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)