Na přípravu budete potřebovat:
Kdo chce, může před přidáním kaparů šťávu propasírovat.
Letos jsem vysadila 4 druhy cuket, zde jsou 3 z nich a čtvrtá je kulatý kultivar. Foto ještě dodám, až se urodí.
Cuketa patří mezi další moji oblíbenou zeleninu. Je na pěstování nenáročná a když se jí daří, je v plození neúnavná. Skončí až s prvním podzimním mrazíkem. Pro svoji neutrální chuť ji můžete použít skoro do všeho. Je chuťově pro některé až příliš mdlá, ale zrovna třeba kvůli tomu ji lze použít i do skvělých vláčných moučníků.
Trocha informací s wiki :
Cuketa je kultivar jednoleté zeleniny řadící se k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), která pochází ze Střední Ameriky. Cuketa je však evropského původu, vznikla šlechtěním v Itálii. Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine, kdežto v anglicky mluvících zemích používají jeho mužskou zdrobnělinu, zucchini či zucchetti.
A několik odkazů na recepty s použítím cukety, ať jako hlavní suroviny nebo v kombinaci třeba s masem.
Cuketový koláč s ovocem a drobenkou
Cuketový chléb s parmazánem a sušenými rajčaty
Cuketový perník s hruškami
Cuketový pepřák
Cuketová kyselice s brambory a koprem
Zapečená cuketa s brambory, slaninou a smetanou
Slané cuketové tyčinky s česnekem
Plněné cukety po arabsku
Restovaná cuketa na slanině
Jemná omáčka z cukety, slaniny a mascarpone
Cuketové zelí
Cuketa na mozeček se slaninou
Pesto z cukety a mangoldu ( špenátu )
Rychlé cuketové přílohové noky
Cuketová omáčka do zásoby ( Uncle Bens )
Cuketová směs na topinky
Cuketové matjesy
Kynutý cukeťák s uzeným masem
Kuřecí, cuketa a sušená rajčata na másle
Grilovaná cuketa s bylinkovým dipem
Povelikonoční plněná cuketa
Cuketa na slanině s vejci
Kulatá cuketa s kuskusovou náplní
Zapečené palačinky s cuketou
Tandoori kuřecí směs s cuketou
Cuketové zelí dušené
Lahůdkové cukety
Špekáčky s cuketou a zelím na pivě
Jemná cuketová omáčka s gorgonzolou
Ostrá cuketová curry polévka
Cuketové závitky zapečené v sýrové omáčce
Vzhledem k tomu, že jsem si velmi oblíbila tuto skvělou plodinu, rozhodla jsem se, že si ji budu sama pěstovat. Je to zelenina celkem nenáročná, ovšem vyžaduje teplo kolem 25C, stálejší klima, takže je lepší ji pěstovat ve skleníku. Koupila jsem si roubované a jsou květy a plody opravdu obalené. Můžete je také pěstovat ve větších květináčích s kvalitním substrátem třeba na chráněném balkóně.
Lilek neboli baklažán jako první pěstovali Číňané již v 5. století př. n. l., také v Indii se pěstuje po staletí, ale staří Řekové a Římané jej neznali. Maurští nájezdníci jej přivezli do Španělska v 16. století a odtud jej Španělé introdukovali do Nového světa. Anglické jméno této rostliny " aubergine " vzniklo zkomolením slova arabského původu " al - badingan ".
Velké plody obsahují hořké látky, proto je třeba je před upotřebením v kuchyni nechat tzv. vypotit. To znamená nakrájet, osolit a nechat vytéct hořčiny. Pak je můžeme opláchnout a papírovými utěrkami osušit. Maloplodé odrůdy tuto předúpravu nepotřebují.
V Provence se bez lilku neobejde jejich oblíbená směs ratatouille a v Řecku musaka. V karibské oblasti se dusí malé plody v kokosovém mléce s vonným kořením.
Zde je několik kuchyňských úprav, které používám já.
Doufám, že i vy přijdete lilku na chuť tak jako já.
Marinovaný grilovaný lilek
Zapečená lilková kolečka
Lilkový snack s jogurtovým dipem
Pečená lilková směs s paprikami a rajčaty
Lilkový tatarák
Lilek v zázvorové marinádě
Omáčka z pečeného lilku ( na těstoviny )
Lilkové závitky
Červené kuřecí curry
Pikantní kuskus s lilkem a hlívou
Zapečené lilkové závitky
Lilková pochoutka