Prohledat tento blog
úterý 27. srpna 2019
Sterilované papriky plněné kysaným zelím
Sezóna zeleniny na zahradě je v plném proudu, tak poctivě všechno všemožně uchovávám do mrazáku a zavařuju. Na blogu už mám delší dobu recept na papriky plněné čerstvým zelím s křenem, ale dělávám i tyhle plněné zelím kysaným. V Maďarsku se kysaným zelím plní o okurky a papriky samozřejmě taky. Používám lák jako na sladkokyselé okurky, případně svařím Deku, ale dávám víc cukru, protože s kysaným zelím je to o něco kyselejší, než když zavařujete s čerstvým.
úterý 13. srpna 2019
Vlašský salát Retro (podle ČSN z roku 1976)
Můj manžel miluje vlašák. Vzhledem k tomu, že já odmítám tyhle průmyslové saláty kupovat, řeší to tak, že si ho kupuje sám. Musím vám říct, že ta chuť je pro mě otřesná. Místo majonézy se tam táhne nějaký hustý šlem, který je plný zahušťovadel, éček, stabilizátorů a všeho možného dalšího a chuťově to prostě s klasickým vlašákem, který jsme kdysi vyjídali rohlíkem z papíru, nemá nic společného. Jojo, já už něco pamatuju. A i to, že kdo na to měl, dal si k tomu ještě teplou sekanou 😂.
Takže jsem zapátrala v receptech ČSN pro studenou kuchyni z roku 1976 a připravila jsem ho přesně podle jejich gramáží a surovin. Musím říct, že ta chuť je skvělá, hlavně se držte poměru brambor, salámu a zeleniny, je to opravdu znát 😉
Jinak na blogu najdete z těchto norem i oblíbený salát pochoutkový/pařížský, pfeferonový , Rumcajs a vajíčkový
pondělí 5. srpna 2019
Bramborový džuveč (gjuvec)
Název džuveč vznikl od slova gjuvec, což vlastně znamená hliněná nádoba, miska, ve které se jídlo připravuje.