čtvrtek 29. srpna 2024

Ostrokyselá kuřecí polévka (Hot and Sour Chicken Soup)

 

Jak určitě víte, miluju asijskou kuchyni. Má neskutečně mnoho chutí a podob a tím je jedinečná. Mezi oblíbená jídla patří i ostrokyselá polévka, na kterou vám dnes přináším recept. Mívají ji skoro v každém asijském bistru nebo restauraci a chutě jsou někdy dost odlišné. Někde se přidává i tofu, jinde se připravuje třeba z mletého vepřového masa. Můžete také vyzkoušet. Ostrost si samozřejmě upravte podle svých chutí, každý máme ten práh snesitelnosti někde jinde. Na blogu najdete i jiné pár dalších polévek, tak se po nich koukněte zde.


Na přípravu budete potřebovat:

1 kuřecí prso (nebo lze použít již předem pečené obrané maso z kuřete)
1 mrkev
cca 10 cm pórku nebo 4 jarní cibulky
hrst namočenách hub jidášovo ucho nebo shitake
2 vejce
2 litry kuřecího vývaru
1 PL chilli pasty nebo čerstvé chilli papričky dle chuti a pálivosti
1/2 PL rajčatového protlaku 
2 PL rýžového octa
1 PL cukru
1 PL tmavé sójové omáčky
3 PL světlé sójové omáčky
3 PL škrobu
drcené nebo mleté chilli
olej
sůl
 
Postup přípravy receptu:
 
Kuřecí maso nakrájejte na malé kousky nebo nudličky, mrkev s pórkem a houbami na tenké nudličky, dlouhé cca 2-3 cm. Pokud máte místo pórku jarní cibulky, zelené části nechte stranou, přidají se až nakonec. Vejce v misce důkladně rozmíchejte. Když máte vše při ruce, můžete začít s přípravou, je to celkem rychlé.
Ve woku rozpalte trochu oleje, ve kterém zprudka orestujte maso ze všech stran, poté jej vyndejte stranou. Pokud máte maso již předem pečené nebo vařené., začněte až následujícím krokem.
Dolijte případně trochu oleje, vhoďte zeleninu s houbami a cca minutu restujte. Přilijte ocet, vsypte cukr a vmíchejte protlak s chilli pastou. Pokud použijete čerstvé chilli papričky, restujte je rovnou současně se zeleninou. 
Vlijte vývar, přidejte maso (už i to předem pečené), sójové omáčky a vařte cca 10 minut. Poté za stálého míchání vlijte vejce a rozmíchejte je v polévce. Můžete dle chuti ještě přidat drcené nebo mleté chilli. 
A teď už jen zahustit a dochutit. Ve 100 ml vody rozmíchejte škrob, vlijte do polévky, rozmíchejte a vařte ještě pět minut. Přihoďte nakrájené zelené části cibulek, ochutnejte a případně dochuťte omáčkami, octem případně špetkou cukru. Polévka by měla být dost hustá, škrob můžete přidat podle vás.

V některých receptech nenajdete rajčatový protlak, ale nám to tak chutná a třeba bude i vám.



Žádné komentáře:

Okomentovat