Jak jistě víte, pokud sledujete můj blog, mezi recepty mám několik salátu podle starých receptur ČSN. Najdete tady už vlašský, pochoutkový/pařížský, pfeferonový a vajíčkový. A dneska si můžete vyzkoušet i nově přidaný salát Rumcajs, který má určitě spousta z vás pro jeho lehkou pikantnost v oblibě. A není nic lepšího, než si ho udělat doma a zakousnout se k němu do křupavého rohlíku 😀.
Na přípravu 1 kg salátu budete potřebovat: (vše je v čisté váze, bez slupek a nálevů):
400 g měkkého (výrobního) točeného salámu ... klasický, bez dalších koření a přísad, bez špíčků, prostě
hladká konzistence
120 g sterilovaných okurek
80 g cibule
50 g sterilovaného paprikového salátu ... pokud se vám nechce shánět, nakrájejte stejný poměr
sterilované kapie, okurky a cibulky
50 g sterilované kapie
15 g sterilovaných kulatých feferonek
200 g majonézy
100 g plnotučné hořčice
5 g worcesteru
10 g octa (ocet přidávejte až nakonec, každá majonéza, hořčice a každý nálev mohou obsahovat různé
množství octa, tak abyste salát neměli ve finále příliš kyselý)
10 g cukru (dle chuti)
1,5 g mletého pepře
5 g soli (solit dle potřeby, majonéza může také obsahovat určité množství soli)
Postup přípravy receptu:
V původní receptuře se točený salám krájel na tenká kolečka. Já jsem nakrájela na nudličky, máme to tak raději, ale záleží na vás. V každém případě salám nejprve oloupejte. Pokud budete krájet na nudličky, nakrájejte kolečka o tloušťce cca 3 mm a pak na nudličky. Pokud nemáte koupený paprikový salát, nakrájejte dohromady 50 g sterilované kapie, cibulky a okurky. Další okurky, které jsou uvedené v rozpisu (120 g), nakrájejte na kostičky, kapie (50 g) stačí na nudličky, cibuli a feferonky nadrobno.
V míse smíchejte nakrájený salám, paprikový salát, kapii, okurky, feferonky a cibuli. Přidejte hořčici, worcester, cukr, pepř a majonézu. Důkladně promíchejte a dochuťte solí a octem. Nechte uležet v lednici.
Žádné komentáře:
Okomentovat