pondělí 21. října 2019

Pochoutkový/pařížský salát Retro (podle ČSN z roku 1976)


Další klasický salát podle starých receptur ČSN z roku 1976, který jste si vyžádali, je pochoutkový a pařížský. Jsou to skoro totožné saláty jen s malým rozdílem v použitém salámu. U pochoutkového se používá kvalitní šunkový salám a u pařížského, jak už název napovídá, salám pařížský. V současné době je tento salám opět na trhu, vyrábí například http://www.schneider-group.cz/mekke-salamy. Jinak jsou saláty až na pár gramů u některých použitých surovin stejné. Předložím vám oba.

Na přípravu 1 kg salátu budete potřebovat:

Pochoutkový:                                                             
(Suroviny jsou v očištěném stavu a bez nálevu)

400 g šunkového salámu                                            
180 g sterilovaných okurek                                        
55 g sterilovaného hrášku                                           
25,5 g cibule                                                               
300 g majonézy                                                          
20 g plnotučné hořčice                                               
10 g cukru krupice                                                     
6 g octa                                                                       
8 g worcesteru                                                             
5 g soli                                                                        
0,5 g mletého pepře                                                    

Pařížský:

400 g pařížského salámu
180 g sterilovaných okurek           
60 g sterilovaného hrášku
25,5 g cibule                                                                
300 g majonézy                                                           
20 g plnotučné hořčice                                               
10 g cukru krupice                                                     
5 g octa
8 g worcesteru                                                             
10 g soli
0,5 g mletého pepře                                                    


Postup přípravy receptu:

U obou salátů je postup stejný. Salám a okurky nakrájejte stejnoměrně na tenké nudličky a vložte do mísy. Přisypte hrášek a najemno nakrájenou cibuli. Vmíchejte worcester, hořčici, ocet, cukr, pepř, spojte majonézou a nakonec postupně osolte. Každý salám i majonéza mohou být už od výrobce jinak slané, tak opravdu postupně, ať to se solí nepřeženete. Nechte uležet v lednici.



Žádné komentáře:

Okomentovat