U nás je sezóna jahod poměrně krátká, takže je třeba ji beze zbytku využít k přípravě všelijakých dobrot. Na blogu mám výborný a rychlý litý kynutý koláč s rychlodrobenkou, tvarohový Míša dort s jahodami nebo bleskovou jogurtovou bublaninu. Určitě tu najdete ještě spoustu jiných receptů, zkuste hledat ☺.
Dnešní recept budou šťavnaté řezy se smetanovým krémem, s jahodami zalitými želatinou. Prostě taková skvělá klasika.
Těsto:
4 vejce (oddělit žloutky a bílky)
200 g cukru krupice
8 PL horké vody
8 PL rostlinného oleje
200 g hladké mouky
1/2 kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
Krém:
3 zakysané smetany po 180-190 g
2 smetany 31 % po 200 g
6 PL moučkového cukru
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
1 vanilkový pudink bez vaření nebo želatinový ztužovač 50 g (Dr.Oetker)
+ jahody
+ červené dortové želé 4 sáčky
Postup přípravy receptu:
Troubu vyhřejte na 170 °C.
Nejprve vyšlehejte bílky se špetkou soli dotuha. Zvlášť vyšlehejte žloutky s cukrem do husté pěny, poté vmíchejte postupně horkou vodu a olej. Pak přimíchejte mouku s práškem do pečiva a nakonec vmíchejte zlehka sníh. Těsto vlijte do pečicím papírem vyložený plech a rovnoměrně rozetřete do všech stran. Vložte do trouby a pečte cca 20 minut. Zkuste špejlí a nechte zcela vychladnout.
Na krém smíchejte v misce všechny uvedené ingredience. Nalijte na vychladlý korpus a dobře rozetřete stěrkou. Jahody pokrájejte a vyskládejte na krém. Plech vložte do lednice a nechte hodinu ztuhnout. Připravte podle návodu na obalu dortové želé a vlažným zalijte celý povrch moučníku. Opět vložte do lednice a nechte ztuhnout.
Úžasné fotky. Obecně je moje kuchyně podobná té, kterou zde prezentujete.
OdpovědětVymazat