úterý 7. června 2022

Litý kynutý koláč s jahodami (ovocem) a drobenkou

Letní ovoce je tak krásně voňavé, sluncem opečovávané a plné chuti. Byl by hřích, z něho něco neupéct. A co takhle zkusit jednoduchý recept z litého kynutého těsta, které je vláčné a drobenku tak rychlou, že rychleji už to nejde. A hlavně tahle drobenka se na koláči nerozteče. Tak co, už máte chuť na koláč?
 
 
Na přípravu budete potřebovat:
Těsto na velký plech nebo dvě koláčové formy:

200 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
80 g cukru krupice
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky 
1 PL rumu
nastrouhaná kůra z jednoho citronu 
špetka soli
200 ml mléka
30 g čerstvého droždí
 
+ sezónní ovoce (jahody, borůvky, meruňky, broskve, rybíz, švestky atd.)
 
Drobenka:
60 g másla
60 g cukru krupice
150 g polohrubé mouky
 
Postup přípravy receptu:
 
Nejprve připravte kvásek z vlažného mléka, rozdrobeného droždí, špetky cukru a mouky. Nechte vzejít 15 minut.
Mezitím připravte do mísy prosáté mouky, cukr, žloutky, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, rum, špetku soli. Přilijte kvásek a vše důkladně promíchejte. Nechte 40 minut kynout. 
Těsto je mnohem lepivější než klasické kynuté těsto, ale mouku v žádném případě nepřidávejte. Má to tak být.
V mezičase udělejte drobenku. Připravte si pánev a v ní rozpusťe máslo, sejměte z tepla, přisypte cukr, promíchejte a přisypte mouku. Důkladně promíchejte a máte hotovo. Tahle drobenka je opravdu rychlá a máslo už se vám nebude na koláči rozpuštět.
Troubu rozehřejte na 180 °C.
Vymažte plech máslem (nebo vystříkejte olejovým sprejem) a vysypte lehce moukou. Případně můžete vyložit pečicím papírem. Vykynuté těsto vyklopte  na plech a lehce namočenými prsty ho vyformujte po celém plechu v tenké vrstvě. Na těsto přijde ovoce a nakonec drobenka, s tou nešetřete.
Vložte koláč do trouby a pečte dozlatova 35-40 minut. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout. 






6 komentářů:

  1. Dobrý den, mám dotaz na plechu už koláč nemusí kynout? A když použiji kulatou formu 30cm mám udělat poloviční dávku? Děkuji za odpověď. Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Luxusní koláč. Pekla jsem již třikrát a vždy okamžitě zmizel. Z těsta jsem dělala i dukátové buchtičky a opět super, nadýchané. Děkuji za Vaše stránky plné inspirace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kláro, moc děkuji za milou zprávu. Jsem ráda, že koláč chutná

      Vymazat
  3. dobry den ja takovy kolac delam jiz 40let,s tim rozdilem,ze davam 500g hl.mouka 250ml mleko pul kostky kvasnic 2zloutky vanil.cukr citr.kura rum a jeste trochu citr stavy kolac je pak krehci maslo a drobenku.ta vase drobenka dobry napad musim vyzkouset.toto testo je ridsi nez to vase,takze se muze nalit na plech ne vyklopit.

    OdpovědětVymazat