čtvrtek 5. září 2019

Ljutenice a ajvar


V létě, kdy je hojnost paprik, rajčat a lilků, z nich nutně potřebuji něco  připravovat. Hlavně skvělé balkánské směsi, jako je ljutenice a ajvar. Kdysi jsem tyhle lahůdky ochutnala u moře, s rozpečenými bagetkami, grilovanou zeleninou a masem, a od té doby jsem si je zamilovala.
V některých oblastech se ljutenice připravuje bez lilků, ale já osobně jsem jedla obě verze a musím říct, že s tím lilkem je mnohem lepší, krémovější a chutnější. Bez lilku mi to přijde jako rozmixované lečo. V obchodech lze najít ve sklenkách obě verze.
A ajvar je někde pouze z pečených paprik, jinde směs pečených lilků, červených paprik, česneku a může být i pikantnější díky chilli. Má trochu červenější barvu než ljutenice a je rozmixovaný najemno.
Oboje můžete použít i třeba pod maso nebo zeleninu při pečení. No co vám tady budu o nich dlouze psát, jdeme na recepty.


LJUTENICE

Na přípravu budete potřebovat:

1 velký lilek
5 velkých červených paprik
cca 1 kg rajčat (nejlépe masitých)
1 cibule
4-5 stroužků česneku
zelená petrželka a saturejka (nemusí být)
sůl, pepř
cukr
cca 80 ml rostlinného oleje


Postup přípravy receptu:

Rajčata nařízněte zlehka do kříže a spařte vroucí vodou. Slijte a nechte zchladnout tak, abyste je mohli zbavit slupky. Lilek rozkrojte podélně na poloviny, dužinu nakrojte do mřížky (viz.foto) a pomažte trochou oleje. Spolu s celými paprikami lilek položte řeznou plochou nahoru na plech a vložte pod rozpálený gril. Na paprikách se začnou tvořit černé puchýře, což je žádoucí. Otáčejte je tak, aby byly "spálené" ze všech stran. Lilek opečte dohněda a doměkka. Papriky vložte do mikrotenového sáčku nebo dejte do misky a zakryjte neprodyšně potravinářskou folií. Zapařením se vám papriky budou dobře loupat. Nechte zchladnout a zbavte papriky slupky a jadřince.
V hrnci rozpalte olej, orestujte na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Oloupaná rajčata nasekejte nadrobno a spolu s posekaným česnekem přidejte k cibuli. Z lilku vydlabejte lžící dužinu a spolu s paprikami také posekejte nadrobno. Přidejte k rajčatům, směs osolte, opepřete, trochu přislaďte cukrem a dolijte zbytek oleje. Duste při nižší teplotě, dokud směs nebude přiměřeně hustá. Nakonec přidejte posekané bylinky, dochuťte. Můžete použít ihned, teplé i po zchladnutí. nebo uchovat na později. Naplňte do sklenek a sterilujte při 80°C 20 minut.

AJVAR:

Na přípravu budete potřebovat:

1 větší lilek
6-8 červených paprik (podle velikosti)
1 chilli paprička nebo sušené chilli (podle chuti nebo lze vynechat)
5 stroužků česneku
cca 50 ml rostlinného oleje
1/2-1 PL vinného octa (dle chuti)
sůl

Postup přípravy receptu:

Začněte pečením lilku a paprik jako u výše psaného receptu na ljutenici. Papriky taktéž pak zbavte slupky a jadřince a lilek vydlabejte. Oboje posekejte. Vložte do hrnce, přilijte olej, trochu octa, osolte, v případě, že chcete ajvar pikantní, přidejte posekanou chilli papričku nebo drcené chilli. Vařte při mírné teplotě alespoň půl hodiny, občas promíchejte, ať se směs nepřichytí ke dnu. Přidejte posekaný česnek, nechte s ním 5 minut provařit a směs rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte případně solí nebo octem a ještě chvilku provařte. Sterilovat můžete stejně jako u ljutenice.




3 komentáře:

  1. Zdravím, super recepty! Dělám hodně podobně :D Ajvar miluju i na bagetu nebo chleba, máslo, ajvar plátek šunky...

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý recept, my už jsme s dědou sami a do Ljutenice přidávám jednu chilli papričku. Na topinku a víno k tomu, ahoj!

    OdpovědětVymazat