středa 24. července 2019

Cuketový chléb s parmazánem, sušenými rajčaty a smaženou cibulí


Taky už nevíte, do čeho strčit cuketu? Určitě zkuste tenhle vláčný chléb. Voní po parmazánu, smažené cibuli a rozmarýnu a chuť mu dodají i sušená rajčata. Nebo můžete sami s přidanými ingrediencemi experimentovat, nemusíte dávat vše jako já, můžete obměňovat. K letní grilovačce se bude určitě hodit a myslím, že bude mizet i samotný bez masa ;-)


Na přípravu budete potřebovat:

350 g cukety nahrubo nastrouhané (můžete oloupat a dužinu vydlabejte)
500 g hladké mouky
200 ml vody
20 g čerstvého droždí (cca půl kostky)
4 PL oleje
5 PL najemno nastrouhaného parmazánu
hrst smažené cibule (sušené)
několik sušených rajčat naložených v oleji
2 stroužky česneku nebo 1 KL sušeného mletého
2-3 KL čersvého rozmarýnu
1 KL drceného kmínu
2 KL soli
špetka cukru


Postup přípravy receptu:

Nahrubo nastrouhanou cuketu trochu osolte a vložte do cedníku odkapávat. Droždí rozdrobte do 100 ml vlažné vody a přidejte špetku cukru. Nechte odstát 15 minut a vzejít kvásek.
Mezitím do mísy odvažte mouku, přidejte koření, posekaný rozmarýn a sušená rajčata, smaženou cibuli, parmazán, sůl a olej. Pokud nemáte sušenou smaženou cibuli, odměřte si 2 PL oleje a 1 cibuli osmažte. Zbylé 2 PL oleje a vodu přidejte ke směsi v míse. Cuketu důkladně vymačkejte, aby byla opravdu bez tekutiny a přidejte ke směsi. Pokud máte robota, nechce těsto vymíchat v něm, jinak těsto důkladně prohněťte vařečkou a nechte přikryté kynout hodinu v teple.
Těsto vyklopte a ještě jednou důkladně ručně propracujte a vytvarujte. Na pečení použijte nějakou nádobu k tomu vhodnou, třeba vyšší zapékací misku nebo jako já formu na biskupský chlebíček. Předem ji ale vytřete olejem. Vložte chléb do formy a nechte ještě půl hodiny kynout. Troubu předehřejte na 220°C.
Před pečením můžete chleba potřít osolenou studenou vodou. Na 220°C pečte prvních 10 minut, poté stáhněte teplotu na 180°C a pečte ještě 35-40 minut. Zkuste špejlí, zda je propečený.
Hotový chléb vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

Žádné komentáře:

Okomentovat