pondělí 20. listopadu 2017

Dýňový dort


Jak jsem avizovala, chtěla jsem poslední dýni upotřebit do nějakého moučníku. Tak jsem pátrala po zahraničních blozích a našla jsem na jednom ruském tento dort. Původně byl připraven na halloween, takže krém byl ještě trochu přibarvený do oranžova barvivem. To jsem vynechala a krém si ještě uzpůsobila našim chutím. Kdo mě zná, už ví, že nejsem žádný umělec v tomhle směru, ale chuťově je opravdu výborný, těsto vláčné. Dort je koncipován do formy o velikosti 20-22 cm a jelikož žádnou takovou formu nemám, pekla jsem v obyčejném nerezovém rendlíku, který jsem dobře vymazala a vysypala moukou. Tak pokud budete někdy potřebovat menší dort, než jsou obvykle velké formy, můžete to také vyzkoušet, jde to bez problémů.


Na přípravu budete potřebovat: (forma 20-22 cm)

1dýně (1 kg) ... připravit pyré (nakrájet dýni na měsíčky a upéct doměkka v troubě při 200 °C ... ne dohněda, jen nechat změknout ... a rozmixovat, případně propasírovat)

Těsto:
1,5 hrnku hladké mouky (hrnek cca 320 ml)
4 PL kakaa
3 KL kypřícího prášku do pečiva
1/2 KL soli
1 hrnek cukru krupice
1/2 hrnku kefíru
1 hrnek dýňového pyré
2 KL vanilkového cukru
170 g másla
3 vejce

Krém:
500 g mascarpone (smetanového sýru)
170 g másla
130-150 g moučkového cukru (dle chuti)
2 KL vanilkového cukru
2 PL pomerančové šťávy
1/2 hrnku dýňového pyré

Poleva:
100 g čokolády na vaření
100 g másla
2 PL smetany

Postup přípravy receptu:

Nejprve připravte krém. Cukry vyšlehejte spolu s měkkým máslem, mascarpone zvlášť. Poté obě hmoty spojte, míchejte ručně a přidejte pomerančovou šťávu a dýňové pyré. Důkladně promíchejte a dejte do lednice.
Troubu předehřejte na 180 °C.
Na těsto smíchejte mouku s kakaem, kypřícím práškem a solí. Máslo vyšlehejte s cukry a po jednom přidávejte za stálého šlehání vejce. Promíchejte kefír s dýňovým pyré a vešlehejte do směsi. Nakonec přes sítko vsypte suché ingredience. Důkladně promíchejte. Těsto rozdělte na dvě části, korpusy se pečou každý zvlášť.
Do důkladně vymazané a vysypané formy vlijte jednu část těsta a vložte do vyhřáté trouby. Pečte cca 40 minut, zkuste špejlí, zda se těsto již nelepí. Pokud ano nechte ještě chvilku péct. Poté formu vyjměte, nechte cca 5 minut stát a poté korpus vyjměte vychladnout na mřížku. Pokud by se vám vršek korpusu při pečení zvedl, otočte ho ihned po vyjmutí dnem nahoru a měl by se srovnat. Můžete vršek později seříznout do roviny. Opakujte stejně i s druhým korpusem.
Po vyjmutí krému z lednice ho ještě jednou dobře promíchejte, případně nechte chvilku povolit. Krém naneste rovnoměrně na spodní korpus, položte na něj druhý, zlehka přitlačte, a i ten potřete vrstvou krému. Tu uhlaďte dlouhým rovným nožem nebo cukrářskou stěrkou. Na boku dortu nejprve naneste pouze slabou vrstvu krému, které schová případně nerovnosti a drobečky. Vložte do lednice na hodinu a poté strany potřete ještě jednou vrstvou krému. Také uhlaďte. Vraťte zpět do lednice a připravte ve vodní lázni polevu z čokolády, másla a smetany. Před nanesením na dort ji nechte trochu vychladnout, aby se krém nerozpustil. Vršek dortu polijte čokoládou a stěrkou urovnejte. Po ztuhnutí můžete dozdobit dle fantazie.
Dort nechte před krájením v lednici alespoň 2 hodiny. Krájejte horkým nožem, ponořeným do horké vody a otřeným do sucha.




2 komentáře:

  1. Super recept. Chtěla bych se zeptat jakou dýně je na to potřeba. Mám doma maslovou dýni. Jestli by to šlo i z ní. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raději použít hokkaido, je šťavnatější a i do krému je lepší kvůli barvě ;-)

      Vymazat