pátek 10. října 2014

Kysané zelí do sklenic ( celý postup )


Na přípravu budete potřebovat:

20kg nakrouhaného zelí
300g soli
220 - 250g cibule nakrájené na kostičky
celý kmín cca sáček
koprové semínko ( nemusí být, ale nám to s ním moc chutná )





Postup přpravy receptu:

Připravíme si co největší nádobu, v níž budeme zelí šlapat či šťouchat.


Postupně vkládáme zelí, posypeme cibulí, průběžně solíme a přisypáváme kmín a koprové semínko.


Promícháme. Když jsme spotřebovali všechny suroviny můžeme šlapat či šťouchat pěstmi. Ale šlapáním to jde lépe. Šlapeme dokud zelí nepustí dostatečné množství tekutiny. I při šlapání občas promícháme.


A pak už jen plníme do vymytých sklenic. Ve sklenicích upěchujeme cca 5cm pod okraj a nad zelím by měla být šťáva. Uzavřeme víčky, ne úplně nadoraz a postavíme na plech do teplé místnosti. Zelí bude kvasit cca 5 - 6 týdnů, zprvu bude ze sklenic unikat šťáva. Během kvašení můžete sklenice otevřít a zelí stlačit, aby byla tekutina stále nad obsahem. Když přestane šťáva vytékat, víčka dotáhneme. Přemístíme do chladu a takto mi zelí vydrží celý rok až do další várky.

6 komentářů:

  1. Přidejte ještě 2 hrsti najemno nastrouhané mrkve a uvidíte, jakou bude mít zelí krásnou barvu...získá i na chuti. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Andrejko, prosím Tě, kde se dají sehnat tyto sklenice? Jaký je jejich obsah?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obsah nevím, musím se doma podívat. Ale mám je od nás z hospody, kupovali v nich tuším utopence nebo nakládané hermelíny, to už si nevzpomínám.

      Vymazat
    2. Máme je doma, to jsou 4litrové sklenice.

      Vymazat
  3. My přidáváme ještě moučkový cukr a sklenice dotahujeme rovnou

    OdpovědětVymazat
  4. Cibule dáváme cca 15%, vše krájíme na kruhadle, víčka dotahujeme hned po naplnění.
    Doba kvašenípři pokojové teplotě cca 3 týdny. .-)

    OdpovědětVymazat