Prohledat tento blog
pátek 10. října 2014
Kysané zelí do sklenic ( celý postup )
Na přípravu budete potřebovat:
20kg nakrouhaného zelí
300g soli
220 - 250g cibule nakrájené na kostičky
celý kmín cca sáček
koprové semínko ( nemusí být, ale nám to s ním moc chutná )
Postup přpravy receptu:
Připravíme si co největší nádobu, v níž budeme zelí šlapat či šťouchat.
Postupně vkládáme zelí, posypeme cibulí, průběžně solíme a přisypáváme kmín a koprové semínko.
Promícháme. Když jsme spotřebovali všechny suroviny můžeme šlapat či šťouchat pěstmi. Ale šlapáním to jde lépe. Šlapeme dokud zelí nepustí dostatečné množství tekutiny. I při šlapání občas promícháme.
A pak už jen plníme do vymytých sklenic. Ve sklenicích upěchujeme cca 5cm pod okraj a nad zelím by měla být šťáva. Uzavřeme víčky, ne úplně nadoraz a postavíme na plech do teplé místnosti. Zelí bude kvasit cca 5 - 6 týdnů, zprvu bude ze sklenic unikat šťáva. Během kvašení můžete sklenice otevřít a zelí stlačit, aby byla tekutina stále nad obsahem. Když přestane šťáva vytékat, víčka dotáhneme. Přemístíme do chladu a takto mi zelí vydrží celý rok až do další várky.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Přidejte ještě 2 hrsti najemno nastrouhané mrkve a uvidíte, jakou bude mít zelí krásnou barvu...získá i na chuti. :)
OdpovědětVymazatAndrejko, prosím Tě, kde se dají sehnat tyto sklenice? Jaký je jejich obsah?
OdpovědětVymazatObsah nevím, musím se doma podívat. Ale mám je od nás z hospody, kupovali v nich tuším utopence nebo nakládané hermelíny, to už si nevzpomínám.
VymazatMáme je doma, to jsou 4litrové sklenice.
VymazatMy přidáváme ještě moučkový cukr a sklenice dotahujeme rovnou
OdpovědětVymazatCibule dáváme cca 15%, vše krájíme na kruhadle, víčka dotahujeme hned po naplnění.
OdpovědětVymazatDoba kvašenípři pokojové teplotě cca 3 týdny. .-)
Nenjsou dve vrchovaté lžíce soli na kilo(6.6gramů)moc?
OdpovědětVymazatMy máme zelí v různých sklenicích 5 týden, již nekvasí, víčka jsou stále vydutá, ve sklenicích ubyla šťáva, zelí není potopené. Vydrží mi zelí v panelákovém sklepě nebo mám odvíčkovat,dolít vodu? Poraďte. Děkuji.
OdpovědětVymazatZelí by mělo být samozřejmě potopené, jinak vám začne měnit barvu a nebude dobré. Jakmile ale sklenice otevřete, pokud už nekvasí, a dolijete slanou vodu, víčka už se vám nepřichytí. Do sklenic se musí plnit max tak 3 cm pod okraj, aby tolik té šťávy při kvašení nevyteklo. Kvašením se zelí zvedá a šťávu vytlačuje.
Vymazat