úterý 25. března 2014

Vydatná durynská soljanka


Soljanek je spousta druhů, jsou bezmasé, houbové, s kysaným zelím apod. Je to polévka na zbůsob boršče a pochází taktéž z ruských zemí. Takže kdo rád husté polévky nakyslé chuti s pořádnou dávkou masa, ten si určitě přijde na své ;-)

 Na přípravu budete potřebovat:

300g uzeného masa
2 paprikové klobásy
2 cibule
1 rajčatový protlak
3 větší kyselé nebo kvašené okurky
1-2 papriky
mletá sladká a pálivá paprika ( cca 1PL )
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
mletý pepř
vývar nejlépe z uzeného masa ( cca 2 litry)
světlá jíška cca 5PL
sůl
olej nebo sádlo 

Postup přípravy receptu:

Na oleji nebo sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené uzené maso a klobásy, opečeme, posypeme paprikami, vmícháme rajčatový protlak, přidáme bobkový list a nové koření a zalijeme uzeným vývarem. Vaříme zhruba 30 minut, poté přidáme nakrájenou papriku a na malé kostičky kyselé okurky. Dosolíme, opepříme, přidáme jíšku a provaříme. Pokud se nám polévka zdá málo kyselá, ochutíme ještě trochou nálevu z okurek nebo octem.
Polévka by měla být hodně hustá, spíše takový " Eintopf". Podáváme se lžící zakysané smetany. 



Žádné komentáře:

Okomentovat