středa 8. dubna 2015

Zapečené kotlety se smetanou a hořčicí


Dnes jsem vytáhla vepřové kotlety a přemýšlela u kafe, co s nimi. Vzpomněla jsem si na kotlety, co dělává tchýně, tzv. Kotlety á la Ludmila ( nevím, odkud převzala ten název :-D ) , zapečené se šlehačkou. Vždycky mi chutnaly, tak jsem zkusila trochu jinou variantu s hořčicí a tymiánem. Musím říct, že je to opravdu povedené, moc mi to chutnalo. A až přijede manžel, bude mu chutnat stopro taky :-) K tomu šťouchačky se smaženou cibulku, no, co víc si přát :-D


Na přípravu budete potřebovat:

4 vepřové kotlety s kostí nebo bez
1 smetana ( použila jsem s nižším obsahem tuku )
2 vrchovaté PL dijonské hořčice
1 nebo 2 cibule ( podle velikosti )
asi 8 snítek tymiánu ( po otrhání lístečků cca 1 plochá PL )
čerstvě mletý pepř
sůl
olej

Postup přípravy receptu:

Kotlety naklepeme , po krajích na pár místech nařízneme, aby se nekroutily při pečení. Osolíme, opepříme. Cibuli nakrájíme na proužky a orestujeme na pánvi s olejem. Přendáme ji do pekáčku a na pánev vložíme kotlety. Zprudka je opečeme z obou stran dohněda a položíme na cibuli.


Do pánve vlijeme trochu vody, provaříme a nalijeme na maso. Smetanu smícháme důkladně s hořčicí, tymiánem a dostatečně opepříme. Můžeme podle chuti hořčice ještě přisolit. Vše nalijeme na maso a vložíme do trouby vyhřáté na 200C.


Je lepší pekáček ze začátku tak na půl hodiny přikrýt, pak odklopit a dopéct. Celkem pečeme cca 40 minu. Skoro veškerá tekutina by se měla do masa vsáknout a zbyde nám hustý sosík. :-)






6 komentářů:

  1. Nádhera! podobný recept mám teď na FB (www.facebook.com/coolinarkacz), jen s vepřovou panenkou... hezký večer! Svatava

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svatavo, děkuji za milou zprávu. Vaše fotky a recepty jsou krásné (Y)

      Vymazat
    2. Díky moc, vážím si Vaší pochvaly! hezký večer! Svatava

      Vymazat
  2. Super! Já dělám klasiku zapečené jen se smetanou, ale někdy zkusím přidat hořčici ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrej, zkuste klasiku obměnit, určitě si pochutnáte :-) A děkuji za komentík

      Vymazat
  3. skvělé je také smíchat zakysanou smetanu s kečupem - lahůdka :-)

    OdpovědětVymazat