úterý 12. října 2021

Čokoládový dort s lesním ovocem

 

Tak jsem se zas asi po roce hecla, že upeču dort. Měla jsem narozeniny, takže příležitost se nabízela. A jelikož mám v mrazáku 5 kg lesního ovoce, musel být s ním. Mám ráda nakyslé chutě, takže do krému tvaroh, čokoláda a s želatinou si myslím, že to byl super nápad. Nejsem žádná cukrářka, takže nedokonalostí je tam spousta, ale všichni chválili, i já velký kritik všeho 😂, tak vám ho nabízím k vyzkoušení a posouzení.

Na přípravu budete potřebovat:

Korpus:

120 g hladké mouky
30 g kakaa
150 g cukru písek
5 vajec
5 PL oleje
špetka soli
 
Krém:
500 g tvarohu (ve staniolu lepší)
200 g čokolády (kvalitní hořké nebo na vaření)
100 g másla
2 vanilkové cukry 
4 PL smetany 
3 PL rumu nebo vaječného koňaku 
cukr k doslazení (podle hořkosti použité čokolády)

Lesní ovoce s želatinou:

300 g lesního ovoce (mže být mražené)
8 plátků želatiny
4 PL cukru (i více dle chuti)
100-150 ml vody
 
 
Postup přípravy receptu:

Nejprve si připravte dortovou formu o průměru 26 cm. Do dna upevněte pečicí papír, boky vymažte tukem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 150 °C. Všechny ingredience je vhodné vyndat cca hodinu před plánovanou přípravou, aby byly přibližně pokojové teploty.

Oddělené bílky se solí ušlehejte ve větší míse do pevného sněhu, poté postupně přisypávejte cukr a stále šlehejte min. 5 min. Poté všlehejte olej a žloutky (na nižší stupeň) a lehce vmíchejte mouku smíchanou s kakaem. Jen tak převracejte, až bude těsto rovnoměrně promíchané. Těsto nalijte do dortové formy a pečte 40min. na 150°C. Korpus pak nechte vychladnout ve formě.
 
Na krém nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu, pak do ní vmíchejte smetanu s rumem. V míse vyšlehejte tvaroh s máslem a cukrem a postupně vmíchejte trochu zchladlou čokoládu. Důkladně prošlehejte. 

A vraťte se ke korpusu. Čokoládový kém naneste na korpus a rovnoměrně rozetřete, uhlaďte. Z pečicího papíru nebo alobalu vytvořte pás, který obemkne celý obvod korpusu a bude cca 5 cm nad korpus. Přivřete ho dobře zpět obručí formy a dort vložte minimálně na hodinu do lednice.

Lesní ovoce vložte do rendlíku, přilijte vodu, vsypte cukr a zahřejte. Nemělo by se příliš vařit. Plátky želatiny nechte v jiném rendlíku nabobtnat s cca 6 PL vody. Poté ji vyždímejte a pozvolna zahřejte do rozpuštění. Do želatiny přidejte pár lžic ovoce, promíchejte a obsah vlijte do druhého kastrůlku s ovocem. Všechno dobře promíchejte a nechte vychladnout, ne úplně ztuhnout.
 
Vyndejte dort z lednice a postupně povrch polévejte ovocem s želatinou. Pozor, aby vám šťáva příliš nevytékala bokem, trochu nevadí. Pak celý dort opět vložte do lednice a nechte dokonale ztuhnout. Minimálně 4-5 hodin, nejlépe přes noc.






 

 




8 komentářů:

  1. Krásný podzimní dort, dodatečně vše nejlepší k narozeninám :-)
    Zkusím ho upéct manželovi k narozeninám v listopadu, v mrazáku mám borůvky :-) díky za inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím píšete - přidejte smmetanu. Jen smetanu nebo vyšlehat a pak přidat 🤷‍♀️

    OdpovědětVymazat
  3. S plátkovou želatinou jsem nikdy nepracovala,tak se chci zeptat.Jak dlouho to má bobtnat a pak, až to vyždímu,tak to takhle vyždímané bez vody dám do kastrůlku ?

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry vecer, prosim Vas do korpusu nejde kyprici prasek vubec? Dekuji. Nikol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer. Nene, žádný prášek do pečiva. Musíte dobře vyšlehat ten sníh s cukrem, to je základ toho, že korpus krásně vyběhne a je nadýchaný.

      Vymazat
  5. Je výborný! Děkuji za tip! Ukládám si recept ;)

    OdpovědětVymazat