pondělí 30. října 2017

Naan a chapati


Na kurzech indické kuchyně, na kterých si se mnou můžete v Plzni zavařit, pečeme mimo parathy také indický naan a placky chapati. Jelikož ne všichni jste z mého rodného města a okolí, podělím se o recepty na ně i zde ;-)




NAAN
Na přípravu budete potřebovat: (2-3 ks)

1 hrnek hladké mouky (cca 300 ml)
cca 50 ml vlažné vody
1/2 KL sušeného droždí
1/3 KL cukru
1,5-2 PL bílého jogurtu (pokojové teploty)
1 PL oleje
1/2 KL soli
ghee
na posypání černuchu (onion seeds, černý kmín) nebo sezam

Postup přípravy receptu:

Nejprve připravte kvásek. Do vlažné vody rozmíchejte droždí a špetku cukru. Nechte vzejít asi 15 minut. Mouku smíchejte se solí. Jakmile je kvásek vzešlý, vmíchejte do něj jogurt pokojové teploty a olej. Směs nalijte do mouky a vypracujte měkké vláčné těsto. Utvořte z něj bochánek, vložte do mísy, lehce poprašte moukou a zakryjte. Nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě.
Poté těsto vyjměte na lehce pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte ho na 2-3 části a každou z nich vyválejte do tenké placky (cca 0,5 cm) nejlépe trojúhelníkového tvaru. Můžete posypat semínky.
Rozpalte troubu na 230-250°C a vložte do ní předehřát plech. Nejlépe se vám bude pracovat třeba s litinovým tálem nebo pánví vhodnou do trouby. Ale můžete použít i klasický. Jakmile je plech dostatečně rozpálený, rychle na něj přeneste placky a ihned troubu zavřete. Pečte 8-10 minut. Jakmile se na naanu objeví opečené "bubliny", je hotový. Po vyjmutí potřete naan ghee (třeba s utřeným česnekem) a vložte pod poklop, do utěrky nebo mezi dva hlubší talíře. Zůstane tak krásně vláčný.


CHAPATI (6 placek)
Na přípravu budete potřebovat:

200 g mouky ATTA (je celkem obtížné ji sehnat, lze nahradit celozrnnou a hladkou pšeničnou 1:2)
100-150 ml vlažné vody
1/2 KL soli
1/2 PL oleje
ghee

Postup přípravy receptu:

Postup je velmi jednoduchý. Mouku smíchejte se solí, olejem a postupně do ní zapracujte vodu. Nemusíte nutně použít veškerou tekutinu, musíte se řídit savostí mouky. Mělo by vzniknout nelepivé pružné těsto. Zformujte ho do bochánku, zakryjte folií a nechte půl hodiny odpočinout. Poté ho ještě jednou propracujte. Rozdělte ho na 6 kuliček, které dlaní nejprve zmáčkněte a pak válečkem vyválejte na velmi tenké placky.
Rozpalte nasucho pánev se silným dnem a placky opékejte z obou stran. Jakmile se na spodní straně objeví hnědé puchýřky, obraťte je. Během pečení se budou placky nafukovat, obracečkou je přimáčkněte zpět. Pečte je opravdu velmi krátce, jinak budou tvrdé. Po vyjmutí je potřete ghee a skládejte na sebe. Nechte je zakryté poklopem, utěrkou, aby zůstaly teplé a vláčné.




Žádné komentáře:

Okomentovat