pátek 6. října 2017

Bazalka v oleji


Jaké jsou možnosti uchování bazalky? No tak třeba formou pesta, usušením nebo zmrazením. Mraženou moc nedoporučuji, hodně v mrazáku ztmavne a je nevzhledná. Ale co ji takhle naložit do oleje? Už jste to zkoušeli? Nejen, že získáte voňavý olej, který dodá jídlům úžasnou chuť a vůni, ale celé listy pak můžete pokládat na caprese apod.



Na tento recept jsem nepoužila olivový, ale slunečnicový olej Lukana, který obsahuje velké množství polynenasycených mastných kyselin omega-6 a vitaminu E. Ten přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Slunečnicový olej je určen především na studenou kuchyni, pro přípravu majonéz, dipů, salátů, ale snese i teploty kolem 180°C. Takže se nemusíte bát použít ho i na pečení.

V krátkosti vám ještě představím další dva oleje od Lukany, a těmi jsou: olej řepkový a rostlinný. 100% Řepkový olej je velmi šetrně zpracován a díky tomu je v něm zachován vysoký obsah vitaminu E. Dále také esenciálních omega-3 a nenasycených omega-6 mastných kyselin. Je vhodný na smažení, fritování, pečení či grilování, vydrží vysokou tepelnou úpravu, přepaluje se až při 200°C , pro smažení je tak nejideálnější volba.

A do třetice olej rostlinný je kombinací řepkového a slunečnicového. Má přirozenou vůni a chuť a neobsahuje žádné přidané látky (E-čka). Nejlépe se hodí na pečení moučníků, do těst sladkých i slaných, ale můžete na něm klidně i smažit.

Všechny oleje jsou BEZ užití geneticky modifikovaných potravin (non GMO)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A teď už k té naší bazalce ;-)

Bazalku zbavte zasucha všech případných nečistot, starých kvítků, lístků, breberek apod. Předpokládám, že bazalku nepěstujete někde, kde by se vám mohla nějak příliš zaprášit nebo jinak znečistit. Lístky pouze otrhejte a dobře prohlédněte, aby na nich nebyly žádné hnědé flíčky, díky nimž by se listy začaly v oleji kazit a plesnivět. Listy nekrájejte, pokud je chcete na menší kousky, jen je natrhejte. Nastrkejte je do uzavíratelné sklenice a zalijte důkladně rostlinným olejem (samozřejmě můžete použít i olivový). Pokud máte rádi pikantní, vložte do sklenice i malou chilli papričku nebo celý stroužek česneku. Sklenici uzavřete a uskladněte v lednici. Pokud budete odebírat listy a olej, vždy dbejte na to, aby bylo náčiní čisté.





Žádné komentáře:

Okomentovat