sobota 16. prosince 2017

Bůčková roláda


Jednou za čas, po těch všech jídlech z drůbeže, kterou zbytek rodiny vyžaduje, mám hroznou chuť na vepřové. Naše babi vždycky dělávala bůčkovou kapsu, nad kterou jsem jako malá ohrnovala nos. A jak si ji dneska ráda dám 😋.

  
Na přípravu budete potřebovat:

1-1,5 kg masitějšího bůčku bez kosti a kůže
1 vetší cibule
4 stroužky česneku
pepř
kmín (celý, drcený)
sůl

Nádivka:
3 starší rohlíky
trochu mléka na namočení pečiva
50 g slaniny
2 vejce
2 stroužky česneku
cca 1 cm plátek másla
1 KL majoránky
čerstvá petrželka
sůl


Postup přípravy receptu:

Plát masa upravte tak, že ho podélně rozříznete po vláknech, aby šel otevřít jako kniha. Kousek od kraje nedoříznete, aby držel pohromadě. Maso můžete mírně naklepat. Osolte, opepřete z obou stran.
Na nádivku namočte do mléka rohlíky, které nakrájejte na slabé plátky nebo kostičky. Jakmile jsou měkké, vymačkejte přebytečnou tekutinu, přidejte změklé máslo, vejce, nadrobno nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek, majoránku, posekanou petrželku a osolte. Vše důkladně promíchejte.
Na plát maso rozprostřete nádivku, ne až ke krajům, o opět po vláknech roládu zaviňte. Zpevněte provázkem (můžete v řeznických potřebách koupit i síťku k tomu určenou). Roládu ze všech stran posypte kmínem.
Do dno pekáče s poklicí nakrájejte nahrubo cibuli a česnek, na to položte roládu a podlijte cca 150 ml vody nebo vývaru. Přiklopené vložte do trouby vyhřáté na 200°C. Po hodině poklici sejměte, roládu můžete obrátit a za občasného přelévání výpekem pečte ještě asi 30-40 minut. Podle potřeby dolévejte tekutinu.
Po upečení odstraňte provázek, nechte chvilku odpočinout a krájejte na silnější plátky. Podávejte s vařenými nebo šťouchanými brambory, případně kaší. Přelijte výpekem.

2 komentáře:

  1. Taky ji dělávám je to dobrota, úplně se nad fotkou olizuji.H.

    OdpovědětVymazat
  2. Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:)

    OdpovědětVymazat