sobota 30. května 2015

Sirup ze smrkových výhonků


Už jste si z lesa přinesli taky plný košík nových smrkových výhonků? Jak jsou nádherně mlaďoučké, měkkoučké, heboučké ... a hlavně nabité zdravím. Trhejte je spíš na mladých smrčcích a určitě neotrhejte ze stromku všechny výhonky, ať může dál spokojeně růst. Vyzkoušejte tenhle zdravý sirup, je to jednoduché, jen se holt musí až 3 týdny čekat.
Sirup pomáhá: na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno.



Na přípravu budete potřebovat:

misku mladých smrkových výhonků
cukr krupici nebo třtinový
citrony


Postup přípravy receptu:

Postup je jednoduchý. Smrkové výhonky vkládáme postupně do sklenice, vždy 5 cm výhonků, pak zasypeme cca 1cm cukru, stlačíme a poklademe 2 - 3 kolečky citronu. Opakujeme do spotřebování výhonků, nahoře musí zůstat cukr. Sklenici uzavřeme a dáme na okno nebo ven na sluníčko a necháme 3 týdny stát. Bude se tvořit hustá šťáva, kterou po třech týdnech slijeme přes plátýnko do skleniček a budeme uchovávat v lednici.





7 komentářů:

  1. Tak med ze smrkových výhonků už mám vyzkoušený. Že bych vyzkoušela sirup? Díky za tip! Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, med budu zrovna dělat ještě zítra. :-)

      Vymazat
  2. To jste mne zase nalákala :)) nejsem sice skoro vůbec nemocná, ale ochutnat bych to chtěla...

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Vydrží dlouho, loňský mám ještě teď a ani jsem ho neskladovala v lednici ;-)

      Vymazat
  4. Dobrý den, chystám se na něj. Má se sklenice uzavřít jen třeba plátýnkem nebo bez přístupu vzduchu? Děkuji
    Petra Vítovcová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro dobrý den. Sklenici uzavřete úplně, víčkem nebo třeba sáčkem a gumičkou. Bez přístupu vzduchu. Andrea

      Vymazat