pátek 26. ledna 2018

Štafetková roláda


Miluju štafetky. Znáte je? Ořechové obdélníčky, promazané kávovým krémeme a šikmo ponořené do čokolády 💗 A tak mě napadlo, protože měl taťka svátek, připravit místo řezů roládu. Sice díky tomu, že těsto i krém jsou světlé, nevynikne mozaika na řezu, ale chuti to teda nikterak nevadí 😃.
No tu prostě musíte zkusit ...



Na přípravu budete potřebovat:

Těsto:
8-10 bílků (z 8L-10M vajec)
200 g moučkového cukru
120 g hladké mouky
80 g mletých vlašských ořechů

Krém:
300 ml mléka
100 g cukru
1 vanilkový pudink
250 g másla
2 PL mleté kávy (ne rozpustné)
4 PL vroucí vody
50 ml vaječného koňaku nebo rumu

Poleva:
100 g čokolády na vaření
1cm plátek másla
50 ml smetany


Postup přípravy receptu:

Nejprve rozpalte troubu na 190°C a připravte těsto. Bílky s cukrem ušlehejte v tuhý sníh a postupně do něj vmíchejte mouku a mleté ořechy.
Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete zlehka hmotu a uhlaďte stěrkou. Pečte do zrůžovění asi 20 minut. Zkuste špejlí, zda těsto již nelepí.
Během pečení uvařte z mléka, cukru a pudinkového prášku hustý pudink a nechte ho zchladnout. Mletou kávu spařte vroucí vodou. Pak do pudinku zašlehejte máslo, vaječný koňak nebo rum a kávu. Dobře promíchejte, případně doslaďte dle chuti.
Plát na roládu vyjměte z plechu i s papírem a nechte na mřížce trochu zchladnout. Pak ho podélně i s papírem stočte do rolky a nechte úplně vychladnout. Zase plát opatrně rozbalte a papír sloupněte. Namažte ho krémem, ne až ke kraji, a stočte do rolády. Nechte v lednici alespoň hodinu ztuhnout.
Na polevu rozpusťte ve vodní lázni čokoládu s máslem a nakonec vmíchejte smetanu. Vychlazenou roládu polijte čokoládou a po ztuhnutí dozdobte krémem. Opět nechte vychladit.
Roládu můžete také nakrájet na širší plátky, ty polít čokoládou a nazdobit krémem. Vzniknou vám tak krásné malé dortíky.

3 komentáře:

  1. Mňam, tenhle dezert z cukrárny moc dobře znám. Ale! Na tvoji variantu to teda rozhodně nemá.
    #foodporno!

    BLOG Corculum | Stepanka_T

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem zkoušela. Je luxus.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejde něčím nahradit cukr? :)

    OdpovědětVymazat