Prohledat tento blog
pondělí 7. srpna 2017
Houbová omáčka a hrnkový knedlík
Klasická houbová omáčka ... další z jídel, která si vařím jenom sama pro sebe, protože jsou tam co? Ano, správně, houby :-D . Udělám si jí vždycky plný kotel, jím ji z hlubokého talíře, trhám si do ní buď knedlíky nebo rozpeky. A jím to všechno lžící :-D Nejvíc mi chutná jenom jemná, bez masa a vývaru. Houby nerestuji, dost mi to pak celé chuťově připomíná smaženici.
Na přípravu budete potřebovat:
Omáčka:
250 g nakrájených čerstvých hřibů
1 menší cibule
1 sladká smetana
1 PL kysané smetany
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
špetka drceného kmínu
máslová jíška z 1 PL másla a 2 PL hladké mouky
sůl
Postup přípravy omáčky:
Cibuli nakrájejte najemno, vložte ji spolu s houbami do hrnce, přilijte 3/4 l vody, vhoďte koření a osolte. Vařte 15 minut (pokud máte houby, které modrají, doporučuje se doba tepelné úpravy 25 minut). Mezitím připravte světlou jíšku a nechte vychladnout.
Vlijte sladkou smetanu, v kysané rozmíchejte nejprve pár lžic horké omáčky, aby se vám nesrazila. Pak přidejte i ji. Vmíchejte jíšku, dochuťte a vařte ještě cca 10 minut.
Knedlíky (pro 4 osoby):
(hrnky o objemu cca 300 ml)
3 starší rohlíky
1 hrnek hrubé mouky (můžete dát i půl na půl polohrubou a krupičku)
1/2 kypřícího prášku do pečiva
1 hrnek mléka
3 vejce
sůl
tuk a mouka na vymazání a vysypání hrnků
Postup přípravy knedlíků:
V misce smíchejte nejprve vejce s mlékem, mouku, prášek do pečiva a sůl. Rohlíky nakrájejte na kostky cca 1x1 cm a přidejte ke směsi. Důkladně promíchejte a nechte alespoň 15 minut odstát.
Hrnky vymažte tukem a vysypte moukou, přebytečnou vyklepejte. Naplňte směsí do 3/4.
Do širšího, vyššího hrnce naskládejte hrnky, nalijte vodu do poloviny hrnků, poklici položte na rozloženou utěrku a rohy složte nahoru k uchu. Při vaření vám tak voda nebude stékat na knedlíky.
Knedlíky vařte 25 až 30 minut, zkuste špejlí. Po uvaření je vyklopte z hrnků a nakrájejte jen tolik, kolik sníte, mají tendenci osychat. Zabalte zbytek do mikrotenového sáčku ;-)
Kedlíky se mohou připravit i se sněhem z bílků, takže nejprve oddělte žloutky a sníh vmíchejte do směsi opatrně až před dáváním do hrnků.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
MŇAM ...hned bych si dala mít houby, M.
OdpovědětVymazatMňam, tu miluji. Akorát dělám jen ze sladké smetany a dochucuji citronem. Tedy, když mám houby od sousedů. :-D Že, Andrej :-D
OdpovědětVymazatHmm hned bych si dala. Čím nahradit knedlíky (bezlepkáč se hlásí)
OdpovědětVymazatNo pokud bezlepkově, tak kus hovězího :-D Ne,dělám si legraci. Já naštěstí bezlepkově vařit nemusím, ale určitě na netu najdete i knedlíky bez lepku.
Vymazat