neděle 13. prosince 2020

Utopenci "Tygři v láhvi"



Utopenci jsou v našich krajích velice oblíbenou pochoutkou. Jsou na jídelníčku jako předkrmy ve spoustě pivnic a restaurací. K pivu prostě patří tahle česká vymoženost. U nás na plzeňsku se vyrábí ještě trochu vylepšená, pikatně kořeněná verze, tzv. Tygři v láhvi. A tady máte recept, ať ho stihnete připravit, aby se do Silvestra rozležely.

 Na přípravu budete potřebovat: 

kvalitní špekáčky
kyselé okurky
cibule 
plnotučná hořčice
drcené nebo mleté chilli
kari
sůl (v originál receptu je použita vegeta)
ocet
voda

Postup přípravy receptu:

Špekáčky oloupejte a udělejte do nich podélně z jedné strany 3 hlubší zářezy. Neprořízněte až do konce. Okurky nakrájejte na tenčí proužky, cibuli na klínky.
Rozevřete prostřední zářez, potřete zevnitř hořčicí a posypte chilli. Vložte do něj cibuli. Do bočních zářezů vmáčkněte proužky okurky. Celý špekáček můžete spojit párátky, ale není to nutné. Postupně takto připravte všechny špekáčky. Naskládejte je do sklenice zářezy ven, lépe se vám bude plnit, pokud si ji položíte na bok.
Až bude sklenice plná, otočte ji zase zpět, navrch nasypte ještě nakrájenou cibuli, popř. okurky, nasypte 1 PL kari, asi 1 KL soli nebo vegety a zalijte převařenou vodou s octem v poměru 1:1. Já přidávám ještě 1 KL cukru, ale záleží na chuti. Sklenici uzavřete a rychle ji otočte dnem vzhůru a zpět, aby se koření s nálevem promísilo.
Tygry můžete zavařit 20 minut na 85°C, v tom případě je můžete jíst už druhý den. Jen je potřeba při vychlazení a otevření sebrat zvrchu usazený tuk, který při zavaření vystoupí na povrch. Pokud budete zavařovat, nechte od hrdla min. 3 cm mezeru.
Jinak je můžete nechat klasicky týden uležet v chladu. Poměr koření si můžete sami upravit.




2 komentáře:

  1. Vypadají báječně,určitě vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  2. vypadají suprově,škoda že jsem po malé večeři,jinak bych tady slintala na klávesnici..no určitě udělám. Ještě dotaz -mohu si vás uložit na můj blogspot do oblíbených?? Díky předem Miluš

    OdpovědětVymazat