Prohledat tento blog
úterý 14. října 2014
Pečená ( nejen ) hrušková povidla bez míchání
Tato povidla jsou skvělá jak hrušková, tak švestková či jablečná. Do švestkových nedávám badyán. Je to nejjednodušší způsob, jak si připravit skvělá povidla.
Na přípravu budete potřebovat:
2kg pokrájených hrušek bez jadřinc ( pokud je tuhá slupka, raději oloupat) nebo jablek či švestek
50 dkg cukru krupice
2 lžíce octa
1/2 kávové lžičky mleté skořice
4 polévkové lžíce rumu
3 tlučené hřebíčky
2 tlučené badyány
Postup přípravy receptu:
Pokrájené hrušky (jablka nebo švestky) dáme do hlubšího pekáče ( můžeme vyložit pečícím papírem s vyššími okraji ) . Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200 - 250 stupňů do trouby. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!!!!! Pečeme 20-25 minut. Po této době na hrušky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky s badyány. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo jemná, někdo s kousky ovoce.
Pokud by se vám zdálo, že hrušky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10 až 15 minut.
Pak horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dáme ještě pár kapek rumu, jako konzervant, i přesto, že už tam rum je.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Nevím, jestli jsme měla moc tvrdé hrušky, ale pečení bylo o dost delší aby byly měkké na mixování, ale jinak je recept bezva, není pracný. Zuzana
OdpovědětVymazatZuzko, ovoce by mělo být zralé, měkčí. Je jasné, že pokud jsou hrušky tvrdé, bude pečení trvat déle. Takové ty " zimní " hrušky s tvrdou slupkou mají i méně vody. Ale díky za vyzkoušení a zkuste i z jiného ovoce. :-)
VymazatDělala jsem podle receptu z letních jablíćek,a povidla nemají chybu. Jediná práce je to loupání, pak už se o sebe starají samy.
OdpovědětVymazatChuťově jsou skvělá, děkuji za recept.
dělala jsem loni švestková , dostala jsem 2 koše švestek , tak co s tím,že :-) , povidla neměla chybu ! A když jsem skleničky svátečně načinčala , tak to byl výborný doplňkový dárek v širokém příbuzenstvu.Chci se zeptat , v mrazáku mi překáží cca 2 kg švestek , myslíte,že můžu udělat povidla z nich? Jarka
OdpovědětVymazatUrcite,ja delavam povidla a marmelady jen ze zamrazeneho ovoce.Sara
OdpovědětVymazatMůžu se zeptat, proč je tam ten cukr ? Je kvůli sladkosti, nebo/i jako konzervant ? Děkuju
OdpovědětVymazatUrčitě je to konzervant, je tam ale jako konzervant i rum. Množství cukru můžete uzpůsobit podle sladkosti ovoce. Já dělám všechny povidla s množstvím, které uvádím v receptu.
VymazatHledala jsem recept na hrušková povidla všude možně a tento mě zaujal nejvíc! Je to rychlé, v podstatě nenáročné, a chuť je úžasná.
OdpovědětVymazatV ostatních receptech mám hrušky pomlet na mlýnku.. zlatej mixér :)
Děkuji
Já mám ráda,když jdou věci dělat jednoduše. Proč u všecho trávit spoustu času, když se můžu věnovat něčemeu jinému :-) Díky za vyzkoušení a zprávu
VymazatKdyž je všichni tak chválili, tak jsem je podle tohoto receptu zkusila taky. Práce s tím skoro žádná a ta chuť... naprosto fantastické. Už se těším až budu dělat frgále :-) Díky za recept, opravdu moc dobrý!
OdpovědětVymazatMarcelo, jsem ráda, že Vás recept nezklamal. Frgál bych si taky dala ;-)
VymazatMůžu se zeptat, proč je tam ten ocet? Chystám se na má první povidla a ocet se mi tam tak nějak pocitově nehodí...
OdpovědětVymazatOcta jsou na 2kg ovoce pouze dvě lžíce a není tam vůbec cítit. Vše se vypeče. Ocet má i konzervační účinek. Kromě toho by měl ocet zabránit tomu, aby ovoce příliš tmavlo (to se týká samozřejmě spíše světlých plodů ) ;-) Tak ať se zadaří a hezký den
VymazatTakže podobné jako kyselina citrónová, že? OK, tak uvidíme, jak to dopadne. Hrušky s octem bych nerad. :-) Děkuji za odpověď...
OdpovědětVymazatHrušky v octovem nalevu jsou vynikajici, vozi nam je švagrova z Polska a třeba k masu nemaji chybu, jen je to v našich zemich trochu neobvykla kombinace.
VymazatDnes jsem vyzkoušela a jsou vynikající a málo práce, díky za recept.... :)
OdpovědětVymazatDíky za zprávu, mám radost, že se povedla ;-)
VymazatJsou vyborna ,dnes jsem zkousela jablecna a mnam ;)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatDobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se hrušky hodně připalují, zda to jde z plechu dolů nebo když tam dám pečicí papír, jestli se nerozmočí, abych je neměla i s papírem. :) Děkuji
OdpovědětVymazatDnes jsme delali, jen po druhe davce cukru, nam to v troube vypenilo a to budem umyvat jeste dva dny. Takze na to pozor, asi jsem mela trochu zmirnit teplotu. Ale jinak jsme ochutnali, a je to vazne vyborne. Doporucuji.
OdpovědětVymazat