pondělí 11. září 2023

Nakládané papričky se sýrem

 

Nakládané papričky, ať už chilli nebo drobné rajčátkové, miluju. Nikdy neodcházím z obchoďáku od pultu s lahůdkami bez nich. Mám teda radši ty červené, trochu pálivé, než ty kulaté. A vzhledem k tomu, že mám letos velkou úrodu drobnách paprik odrůdy Hamík, tak jsem je naložila z vlastních zdrojů. Už jsem je zkoušela kdysi, ale nedošlo k nafocení a sepsání receptu na blog, takže tak činím dnes a napravuji. Určitě výbornou alternativou budou pálivé jalapeňo.

Na přípravu budete potřebovat:

30 malých papriček
500 g ricotty (popř. jiný krémový smetanový sýr, např. Lučina, Palouček, Gervais, Mascarpone nebo můžete různě nakombinovat)
3-4 stroužky česneku (dle chuti)
sůl
slunečnicový olej
sladkokyselý nálev... jaký jste zvyklí připravovat třeba na nakládané okurky (bez koření a ostatní zeleniny)
Můžete použít ten můj zde. Bude vám ho stačit přibližně 3/4 l, tak si přizpůsobte množství surovin

Postup přípravy receptu:

Papričkám odřízněte vršek se stopkou, zbavte je semínek a vložte do sladkokyselého nálevu, ve kterém je podle velikosti povařte cca 7-10 minut. Měly by zlehka změknout, zgumovatět a převzít chuť láku. Vyjměte je, nechte okapat a vychladnout.
Mezitím si připravte náplň. Sýr by měl být pokojové teploty, lépe se vám pak pak budou papričky plnit. Jednoduše smíchejte sýr s drceným česnekem, osolte podle chuti. 
Papričky se nejlépe plní cukrářským sáčkem s ustříhnutou špičkou. Naplňte je od špičky po okraj, můžete je nožem zarovnat. Poté je postavte do nějaké nádoby vedle sebe špičkou dolů, sýrem nahoru, a vložte do lednice ztuhnout. 
Cca za hodinu je můžete naskládat do sklenic. Do každé sklenice dejte 4 PL sladkokyselého nálevu, ve kterém se papričky vařily a dolijte nad obsah olejem tak, aby bylo vše potopené. Uzavřete a vložte do lednice. Nechte uležet pár dní.
Pokud budete postupně odebírat, vždy dbejte na čistotu a důkladně uzavírejte.
Viděla jsem i recept, kde se krémový sýr míchal s balkánským nebo fetou. To vyzkouším příště. A můžete do sýru přidat i bylinky, třeba bazalku. 
 

 


3 komentáře:

  1. Určitě vyzkouším, mám úrodu paprik a toto je zajímavý recept .Zdravím a děkuji. Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Kupuji v Kauflandu ty oranžové. Mají v té náplni namíchané meruňky. Je to mňamka.

    OdpovědětVymazat
  3. V Kauflandu? S tou chemií. Já už bych nekoupila žádný udělaný jídlo v supermarketu. Jen základní potraviny ale mouku chleba to vůbec. Natož nějaké pochutiny, ovšem ten recept tady je super.

    OdpovědětVymazat