Dnešní recept na restované kapustičky se slaninou vznikl díky mojí dlouhodobé spolupráci se značkou Bzenecký ocet, kterou jistě všichni znáte. Miluji jejich balsamico pro jeho vyváženou sladkokyselou chuť. A proto jsem ho zvolila i pro přípravu tohoto receptu. Kapustičky jsou v naší kuchyni neprávem opomíjenou zeleninou, spousta lidí je má spojené s rozvařenou šedou hmotou v polévce. Ale pokud jim dáte šanci, jen zlehka je orestujete naskus, doplníte slaninou a třeba chutí právě balsamikové redukce, myslím, že vám zachutnají. Dejte jim rozhodně šanci vás přesvědčit o tom, že jsou výbornou a zdravou zeleninou, která k zimnímu období patří.
Na přípravu budete potřebovat:
500 g růžičkové kapusty (musí být pevná, bez viditelných skvrn a zavadnutí)
100 g slaniny
cca 0,5cm plátek másla
50 ml octa balsamico
med dle chuti
drcené chilli dle chuti
sůl
Postup přípravy receptu:
Kapustičkám odkrojte košťál až u "hlavičky", svrchní tuhé lístky odstraňte. Rozřízněte je podélně na poloviny a omyjte. Vyskládejte je řeznou plochou nahoru a dokud jsou vlhké, z této strany je osolte. Sůl tak na nich bude lépe držet.
Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a nechte na suché pánvi pustit tuk a vyškvařte dozlatova. Slaninu vyjměte, tuk v pánvi ponechte. Do pánve k vyškvařenému tuku přidejte kousek másla, nechte pozvolna rozpustit a vložte kapustičky řeznou plochou dolů. Shora osolte. Opékejte, ne příliš zprudka, dokud se nezbarví lehce dohněda, a pak je jednu po druhé obraťte. Asi na dvě minuty přiklopte poklicí. Kapustičky by měly být orestované naskus tak, aby nebyly úplně měkké, rozpadající se. Vyjměte z pánve ke slanině i kapustičky a udržujte teplé.
Do pánve vlijte balsamikový ocet, opatrně, může prskat, a přidejte podle chuti med a chilli, případně dosolte. Nechte chvilku redukovat, dokud nebude lepkavá konzistence. Pokud by vám redukce příliš zhoustla, zřeďte troškou vody. Kapustičky se slaninou můžete vrátit do pánve a promíchat s redukcí nebo je redukcí polít až při servírování.
Můžete podávat jako přílohu k minutkovým masům nebo jako samostatné jídlo třeba s brambory.
Žádné komentáře:
Okomentovat