sobota 26. února 2022

Kapustičky se slaninou v pikantní balsamikové redukci

Dnešní recept na restované kapustičky se slaninou vznikl díky mojí dlouhodobé spolupráci se značkou Bzenecký ocet, kterou jistě všichni znáte. Miluji jejich balsamico pro jeho vyváženou sladkokyselou chuť. A proto jsem ho zvolila i pro přípravu tohoto receptu. Kapustičky jsou v naší kuchyni neprávem opomíjenou zeleninou, spousta lidí je má spojené s rozvařenou šedou hmotou v polévce. Ale pokud jim dáte šanci, jen zlehka je orestujete naskus, doplníte slaninou a třeba chutí právě balsamikové redukce, myslím, že vám zachutnají. Dejte jim rozhodně šanci vás přesvědčit o tom, že jsou výbornou a zdravou zeleninou, která k zimnímu období patří. 

Na přípravu budete potřebovat:

500 g růžičkové kapusty (musí být pevná, bez viditelných skvrn a zavadnutí)
100 g slaniny
cca 0,5cm plátek másla
med dle chuti
drcené chilli dle chuti
sůl
 
 
Postup přípravy receptu:
 
Kapustičkám odkrojte košťál až u "hlavičky", svrchní tuhé lístky odstraňte. Rozřízněte je podélně na poloviny a omyjte. Vyskládejte je řeznou plochou nahoru a dokud jsou vlhké, z této strany je osolte. Sůl tak na nich bude lépe držet.  
Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a nechte na suché pánvi pustit tuk a vyškvařte dozlatova. Slaninu vyjměte, tuk v pánvi ponechte. Do pánve k vyškvařenému tuku přidejte kousek másla, nechte pozvolna rozpustit a vložte kapustičky řeznou plochou dolů. Shora osolte. Opékejte, ne příliš zprudka, dokud se nezbarví lehce dohněda, a pak je jednu po druhé obraťte. Asi na dvě minuty přiklopte poklicí. Kapustičky by měly být orestované naskus tak, aby nebyly úplně měkké, rozpadající se. Vyjměte z pánve ke slanině i kapustičky a udržujte teplé.
Do pánve vlijte balsamikový ocet, opatrně, může prskat, a přidejte podle chuti med a chilli, případně dosolte. Nechte chvilku redukovat, dokud nebude lepkavá konzistence. Pokud by vám redukce příliš zhoustla, zřeďte troškou vody. Kapustičky se slaninou můžete vrátit do pánve a promíchat s redukcí nebo je redukcí polít až při servírování.
Můžete podávat jako přílohu k minutkovým masům nebo jako samostatné jídlo třeba s brambory.   




 


Žádné komentáře:

Okomentovat