Na přípravu budete potřebovat:
1,5kg cuket nastrouhaných nahrubo
4 cibule na kolečka
6-8 stroužků česneku
125ml olivového oleje
3KL soli
3PL cukru
2PL červeného vinného octa nebo balsamika
400g rajčatového protlaku
1 malá sklenka harissy
5PL worcesteru
1-2PL kaparů
1/2KL chilli nebo 2 sušené papričky
případně klobása
4 cibule na kolečka
6-8 stroužků česneku
125ml olivového oleje
3KL soli
3PL cukru
2PL červeného vinného octa nebo balsamika
400g rajčatového protlaku
1 malá sklenka harissy
5PL worcesteru
1-2PL kaparů
1/2KL chilli nebo 2 sušené papričky
případně klobása
Postup přípravy receptu:
Na oleji zpěníme cibuli a česnek, přidáme cuketu,
osolíme a promícháváme asi 3 minuty. Přidáme ostatní suroviny a dáme do
trouby na 200C na zhruba 40 minut. Občas promícháme. Buď plníme horké do
skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru nebo čerstvé použijeme na opečené topinky. V
tomto případě si ke směsi můžeme přidat nakrájenou klobásu a na
topinkách posypat ještě sýrem.
Poznámka:
Recept je z časopisu Apetit. Oproti receptu jsem přidala ještě harissu.
Výborný recept jak užitečně a chutně zlikvidovat nadbytek cuket :-)
OdpovědětVymazatProsím dotaz - je potřeba naplněné skleničky poté ještě sterilovat?
OdpovědětVymazatVRadko, v případě, že je budete plnit horkou směsí, stačí jen mít dobře vymyté nebo vypařené sklenice a víčka, naplnit a obrátit dnem vzhůru. Nechat je tak do úplného zchladnutí.
VymazatDnes jsem si tuto směs udělala z první letošní úrody.
OdpovědětVymazatOpravdu? No a jak chutná ? ;-)
VymazatJe výborná,už byla i druhá várka.
Vymazatmanž je na tohle specialista ...dělal již dvě várky a chystá se na další...mohu opravdu jen doporučit a to nejsem až tak velký zastánce cuket :-) ...a samozřejmě to, že odpadá problém se sterilováním je bonus ;)
OdpovědětVymazatZa tenhle recept jsem moc rada protoze jsem nevedela co s cuketama uz mam delat.Sice jsem udelala mensi zmeny podle toho co bylo momentalne doma a jsem nadsena,jim to jen tak samotny z misticky :D a premyslim ze kdybych cukety nakrajela na kosticky tak to muze byt i jako dobra omacka na spagety.
OdpovědětVymazatTak na těstoviny můžeš vyzkoušet tuhle omáčku ;-) https://inkitchenopen.blogspot.cz/2014/08/cuketova-omacka-do-zasoby-uncle-bens.html
VymazatDekuji za tip,pristi tyden az dozraji dalsi cukety tak ji udelam.
Vymazatprepacie,neviem co je HARISSA.......
OdpovědětVymazatOstré a sladké papriky utřené s olejem.Prodávají nejen v Madarsku.
VymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazat