úterý 21. září 2021

Topinková směs s houbami a zeleninou

 
Kdo z Čechů by nerad houbařil? Já osobně jsem fakt vašnivý houbař, chodím i v zimě na určité druhy hub. 
Dnes vám přináším recept na zpracování většího množství nasbíraných hub a jelikož je sezóna skvělé a chutné zeleniny, bude se jednat o kombinaci obojího v topinkové směsi. Směs je vhodná, jak už název napovídá, na topinky, toasty, ale i třeba do těstovin, pod maso a určitě najdete i jiné využití. Recept jsem připravila ve spolupráci s Bzeneckým octem a jejich magazínem Milujeme ocet plném super tipů a receptů.

Na přípravu budete potřebovat:

1 kg lesních hub
10 velkých rajčat
6 červených paprik
1 menší cuketa 
3 cibule
8 stroužků česneku
chilli paprička dle chuti
5 PL worcestru
3-4 PL cukru (podle kyselosti rajčat)
2 PL octa
olej
sůl
(kdo má rád, může přidat posekané kapary)
 
Postup přípravy receptu:
 
Očištěné houby nakrájejte na kousky, rajčata zbavte slupky a pokrájejte na menší kousky, papriky, cuketu a cibuli na kostičky. 
Na troše oleje poduste houby tak, aby se z nich vypařila přebytečná tekutina, je lepší je ihned osolit. Podle potřeby přidejte olej a vhoďte k houbám cibuli, orestujte. Poté dejte papriky, cuketu, malinko podlijte a nechte dusit zhruba 5 minut. Pak přijdou na řadu rajčata, chilli paprička a ostatní ingredience. Nechte dusit alespoň 15 minut, dokud se neodpaří většina šťávy z rajčat. Směs by měla být hustá. Podle potřeby dochuťte. 
Pokud chcete směs uchovat ve sklenicích, naplňte je horkou směsí, otočte víčkem dolů a nechte tak zcela vychladnout. Směs je možné také sterilovat 20 minut při 80°C.



 
 


2 komentáře: