pondělí 14. února 2022

Paštika z vepřových jater

Na blogu najdete v mých receptech už několik paštik, z kuřecích jater s brandy a zeleným pepřem, toskánskou paštiku nebo husí paštiku se sušenými švestkami. Dneska vám přidám recept na ještě jednu vymazlenou z vepřových jater.  
Na přípravu budete potřebovat:
 
1 kg vepřových jater
300 g bůčku
2 větší cibule
4 stroužky česneku
pár větviček tymiánu
100 g sádla
100-150 g rozpuštěného másla 
100 ml smetany
150 ml portského vína 
sůl
koření: já jsem použila směs, která obsahuje mletý česnek, cibuli, majoránku, pepř a nové koření (můžete použít paštikové koření) 
           + ještě trochu sušeného česneku a čerstvě mletého pepře
Do hotové paštiky lze přidat naložený zelený pepř, plátky česneku, mandle, sušené brusinky, švestky apod.
Pokud budete chtít paštiku obalit ve slanině, kupte si co nejdelší plátky, abyste jimi mohli vyskládat formu, třeba na biskupský chlebíček. Jinak formu vyložte potravinovou fólií.

 
Postup přípravy receptu:

Nejprve upečte bůček. Nakrájejte ho na kostky, přidejte k němu do pekáče nakrájenou jednu cibuli a dva stroužky česneku, osolte a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Upečte dozlatova a nechte vychladnout.
Mezitím nakrájejte játra na menší kousky. V pánvi rozehřejte sádlo, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a orestujte. Vhoďte játra, koření, zatím nesolte, a opékejte ze všech stran. Asi po 5ti minutách vlijte portské a při vyšší teplotě nechte zcela odpařit. Přidejte posekaný česnek. Jakmile jsou játra opečená, nevykazují známky krve a v pánvi je jen trochu tekutiny, odstavte ze zdroje tepla a nechte zchladnout. Vyjměte snítky tymiánu a játra spolu s bůčkem vložte po částech do mixéru. Mixujte dohladka a nakonec do paštiky vmíchejte rozpuštěné máslo a smetanu na zjemnění. Dostatečně osolte, dochuťte a můžete vmíchat posekaný naložený zelený pepř nebo jiné pochutiny. Vyložte formu na chlebíček slaninou a přendejte do ní paštikovou hmotu. Důkladně s formou poklepávejte o pracovní plochu, aby se paštika dobře usadila a nevznikly v ní vzduchové bubliny. Nechte dobře vychladit v lednici a ztuhnout.
Takto připravená paštika je k rychlejší spotřebě. 
Paštiky lze samozřejmě i zavařovat, ale je nutné, jako každý masný výrobek, zavařovat dvakrát. Jeden den hodinu při 100 °C, nechat pozvolna vychladnout min. 24 hodin a po této době opakovat ještě jednou.  





Žádné komentáře:

Okomentovat