pátek 2. září 2016

Slané cuketové tyčinky s česnekem


Přináším všem těm,kteří už cukety rozdávají, protože neví,co si s nimi počít, další recept. Tentokrát na slané tyčinky, které jsem objevila na slovenském webu. Jsou super jednoduché a opravdu luxusní. Podle rad na tamním webu jsem dělala hned z dvojité dávky ( což je ta v následujícím receptu ), protože kdo rád slané krekry a tyčinky, ten si určitě rád křupne ;-)


Na přípravu budete potřebovat:

300g cukety
400g špaldové mouky
200g másla
1 prášek do pečiva
8 stroužků česneku
sůl
na potření vajíčko
na posyp dle chuti ( kmín, mák, lněné semínko, sezam, chia ... )

Postup přípravy receptu:

Nejprve nastrouháme najemno cuketu. Pokud je mladá, tak i se slupkou. Osolíme a necháme cca 20 minut vykapávat tekutinu do mističky. Tu uchováme.


Do druhé misky nastrouháme nahrubo chladné máslo, přisypeme mouku, prášek do pečiva, osolíme a přidáme vykapanou cuketu ( ne úplně vyždímanou ) a prolisovaný česnek. Vše dobře a rychle zpracujeme v nelepivé těsto. Pokud by bylo potřeba, můžeme dolít trochu tekutiny z cukety. Těsto zformujeme do bochánku, přikryjeme potravinovou folií a vložíme na 30 minut do lednice.
Troubu předehřejeme na 220C.


Vyndáme těsto z lednice, znovu rychle propracujeme a na pomoučené desce vyválíme na placku silnou cca 3mm. Nakrájíme na pásky nebo můžeme vykrájet i jiné tvary a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme semínky a vložíme do trouby na cca 10 - 15 minut. Pečeme dozlatova.


Kdyby se vám nechtělo jednotlivé pásky přenášet na plech s papírem, vyválejte placku rovnou na papíru, potřete ji vejcem, posypte semínky a po krátkém zapečení ji teprve nakrájejte.






2 komentáře: