čtvrtek 14. prosince 2023

Medovníkové kuličky

 

Toto je recept pro milovníky medovníků. Hodí se k jakékoliv příležitosti, nejen k vánoční atmosféře. Už při pečení plátů vám krásně provoní dům. Některé recepty jsou úplně bez ořechů, ale myslím, že zrovna ty jsou tam výborné. Takže za mě jedině s ořechy.

Na přípravu budete potřebovat:
 
Těsto:
500 g hladké mouky
2 vejce
2 KL jedlé sody
60 g povoleného másla
5 PL tekutého medu
150 g moučkového cukru

Dále:
1 Salko (můžete použít rovnou koupené karamelové, ale je lepší si ho doma uvařit, je mnohem hustší a lepší)
250 g másla
60 g mletých vlašských ořechů + na obalení

Postup přípravy receptu:

Nejprve uvařte Salko tak, aby zkaramelizovalo. Plechovku umístěte do hrnce s vodou tak, aby byla min ze 3/4 ve vodě, přiklopte a vařte mírným varem 3 hodiny. V polovině uplynulé doby plechovku protřepejte. Poté nechte zchladnout, otevřete.

Ingredience na těsto smíchejte a vypracujte nelepivé tužší těsto. Vyválejte libovolné placky o síle cca 2 cm, na tvaru nezáleží a vložte na plech. Pečte v troubě rozpálené na 170 °C dozlatova asi 15 minut, nesmí úplně ztvrdnout. Pláty nechte vychladnout.
Poté pláty rozlámejte na kousky, vkládejtedo mixéru a rozmixujte na drobečky. Asi 5 velkých lžic odeberte na obalování, k tomu přisypte trochu mletých ořechů. Ostatní drobky vysypte do mísy, přidejte nastrouhané ořechy, salko a rozpuštěné zchladlé máslo. Všechno dobře propracujte a vytvořte kuličky. Obalujte ve směsi drobečků s ořechy. 





1 komentář:

  1. Tvůj příspěvek se mi líbí! Tvůj jedinečný pohled odlišuje tvé psaní. Těším se na další!

    OdpovědětVymazat