pátek 2. prosince 2016

Rýžovar Tefal - recenze


Jak už jistě o mně víte, jsem milovníkem asijské kuchyně a tím pádem se u nás často vaří rýže. Nebaví mě ji při vaření pořád hlídat nebo nechávat dojít v troubě apod. , a tak jsem chtěla vyzkoušet některý z rýžovarů. Slyšela jsem, že jsou to báječní pomocníci při její přípravě. A jelikož spolupracuji se společností Tefal , která slaví 60 let na trhu, byl mi k vyzkoušení a recenzi poslán jeden z jejich výrobků Tefal RK102811 . A musím říct, že za mě teda palec nahoru ;-)




Taky se vám občas jako mně stalo, že z rýže se vyvařila voda a připálila se vám ke dnu hrnce? Já mám dodnes i po několika mytích na dně jednoho hrnce viditelné otisky zrníček. To se prostě tak stane, když děláte několik věcí najednou a na rýži se zapomene.


Ale to se vám rozhodně s rýžovarem stát nemůže, pokud dáte správné množství rýže a vody. To je vlastně všechno, co pro přípravu musíte udělat. Vsypat rýži pomocí odměrky a dát 1,5 - 2x více vody. Tedy poměr rýže a vody 1 : 1,5-2 . A osolit. Nádoba se dnem dotýká jakéhosi kulatého pružného výstupku, který zřejmě reguluje dobu vaření podle váhy obsahu nádoby.


Takže, když máme nádobu v rýžovaru včetně rýže, vody a popř. soli ( do značky max.), přiklopíme poklicí, sepneme tlačítko ON/OFF ( samozřejmě musí být  připojen ke zdroji ) a vpředu tlačítko pro zapnutí. Rozsvítí se oranžově display COOK. Rýže se vaří tak dlouho, dokud je potřeba. Rýže je krásně načechraná a měkká tak akorát. Zapínací tlačítko  se při dovaření samo přepne do režimu nahřívání  KEEP  WARM, který udržuje rýži stále teplou, ale už dál neměkne. Velká výhoda ;-)


Tento rýžovar má krásné jednoduché černé provedení, nádoba na rýži má objem 3 litry. Součástí rýžovaru je i plastové síto, které můžete položit na nádobu a poklicí přiklopit. Budete tak připravovat současně jak rýži, tak třeba zeleninu, rybu nebo asijské knedlíčky na páře. Výhodné a čas šetřící ;-)

Veškeré příslušenství, což je vyjímatelná nádoba na rýži, plastové síto, poklice, odměrka a lžíce na rýži, můžete v klidu umývat v myčce ... takže taky výhoda.

Pro mě bude rýžovar i velkým pomocníkem při pořádání kurzů asijské kuchyně, kdy opravdu není čas na to hlídat rýži, aby byla perfektně uvařená ;-) Rýžovaru třikrát SLÁVA ! :-D

5 komentářů:

  1. Prosím o informaci - zakoupil jsem si rýžovar Tefal Classic 2 s tím, že mi prodavačka na můj dotaz informovala, že v tomto přístroji lze uvařit i jednu porci rýže ( žiji sám, 70-letý senior)Ale bohužel to se mi ani opakovaně nepovedlo. Spokojen jsem nebyl ani s dávkou na 2 porce. Až teprve 4 porce se uvařily jakž takž.Povedla se rýže basmati, obyčejná dlouhozrnná serovněž moc nepovedla. Kde dělám chybu? Můžete mi prosím poradit jak správně postupovat při menších dávkách? Chybou je, že k přístroji není dodáván lepší (polopatický návod)jak vařit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, asi bych potřebovala od Vás více informací ... co se na rýži nepovedlo, byla rozvařená nebo naopak nedovařená, kolik jste dal v poměru k rýži vody ...? Já používám doma jen rýži basmati, s tou mám nejlepší zkušenosti a i nám nejvíc chutná.

      Vymazat
    2. Dobrý den, vařte přesně podle návodu, viz výše. Na jednu odměrku rýže max. 1,5 odměrky vody. Vařím takto poněkolikáté jasmínovou rýži a vždy se povedla. Hodně úspěchů.

      Vymazat
  2. Dobrý den,asi hloupí dotaz,ale dá se v ryzovaru udělat soucasne brambory a maso? Nemohu nikde najít nějaký návod a tak nevím jak mám přístroj obsluhovat. Děkuji za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, s masem teda vůbec zkušenost nemám, zkoušela jsem jen nad rýží na pařáku připravit zeleninu, a ta byla dobrá. Je ale lepší dělat zeleninu jen nad vodou nebo nad menším obsahem pod pařákem. Pokud děláte nad větším nožstvím rýže a vody, dost to probublává do pařáku ;-)

      Vymazat