pondělí 10. října 2016

Jihočeská lepenice s jitrnicovým prejtem


Je tady podzim a s chladným počasím začíná i čas zabijaček. Proto jsem byla oslovena, abych pro Masokombinát Plzeň nafotila pár receptů právě se zabijačkovými produkty. Začala jsem jitrnicovým prejtem. Většinou se prejt podává s vařenými brambory a kysaným zelím. V některých krajích ho můžete dostat s tzv. lepenicí, což je směs kysaného zelí a brambor, také někdy zvané "kočičák" . Dříve se lepenice jídávala  jako jídlo chudých a bývala i hlavním bezmasým pokrmem. Jak si tuto báječnou a jednoduchou přílohu ( či samostatné jídlo ) připravíte, se dozvíte v receptu.




Na přípravu budete potřebovat:

1kg jitrnicového prejtu
1kg brambor
400g kysaného zelí
2 cibule
sádlo nebo máslo
cca 200ml mléka
trochu kmínu do brambor
sůl
špetka cukru

Postup přípravy receptu:

Jitrnicový prejt vložíme do pekáčku a při 200C ho upečeme tak, aby se na něm vytvořila křupavá krusta.
Oškrábané brambory pokrájíme a uvaříme v osolené vodě s kmínem . Zelí podusíme ve vodě, dosolíme a dochutíme cukrem podle toho, jak máme rádi. Vody stačí tolik, aby bylo zelí ponořené. Po uvaření slijeme. Cibule nakrájíme na kostičky a orestujeme na sádle nebo na másle dokřupava.
Ohřejeme mléko, uvařené a slité brambory rozmačkáme jako na šťouchané brambory a po částech přiléváme teplé mléko. Vmícháme zelí a polovinu usmažené cibule, dochutíme. Lepenici podáváme posypanou zbytkem usmažené cibulky a s prejtem .



Žádné komentáře:

Okomentovat