pátek 23. června 2017

Domácí jogurt a kefír - VIVO mlékárenské kultury


Přiznejte se, jak jste na tom se svojí střevní mikroflórou? Já teda bez mučení přiznávám, že těch kysaných mléčných výroků moc nesním. Ale teď s tím asi začnu, protože jsem zjistila, že díky živým bakteriím VIVO od Zákvasky.cz je domácí výroba ať jogurtu nebo kefíru strašně jednoduchá. A hlavně bez jogurtovače ;-)







 A co že to vlastně je a jak se to dělá?

VIVO živé mlékárenské kultury si stačí koupit přes Zákvasky.cz. V jejich nabídce je 6 kultur pro výrobu různých domácích produktů:

-   Jogurt VIVO
-   Jogurt s laktulózou VIVO
-   Fit-jogurt VIVO
-   Kefír VIVO
-   Symbilact VIVO
-   Bifivit VIVO

Po rozkliknutí jejich stránek se dozvíte ke každému produktu spoustu podrobností.

A jak na výrobu? Strašně jednoduše ... stačí nakoupit mléko (kravské, kozí nebo rostlinné s vyšším obsahem bílkovin! ), mít čím změřit teplotu tekutiny a nechat 8 hodin osudu pěkně v teple.

Následující obrázek vám napoví.

 V krabičce, kterou obdržíte od Zákvasky.cz jsou dvě lahvičky s živou kulturou, kterou pokud budete skladovat v lednici, vydrží až jeden rok. Z jedné lahvičky připravíte naráz 1-3 l  skvělého, hustého jogurtu. Dávkujte podle toho, kolik jogurtu potřebujete, nemusíte nutně dělat z celé dávky. Pokud odeberete z tohoto prvotního jogurtu lžíci, můžete opět přidat do mléka a jogurt přidělat. Takže myslím, že se tohle vyplatí. Když to všechno spočtete, můžete z jednoho balení připravit až 12 l domácího jogurtu nebo ostatních uvedených produktů.

Mléko, které není pasterované, je nutné k pasterizaci zahřát na požadovanou teplotu a pak ho nechat zchladnout na 37-40 °C. Teplota při přidání kultury nesmí přesáhnout 42 °C ! Jinak s pasterovaným mlékem je to jednodušší. Stačí ohřát na 37-40 °C, do lahvičky nalít trochu mléka, dobře protřepat a vmíchat do mléka. Nádobu zabalte do deky a nechte pod peřinou pracovat 8 hodin. Pokud pracujete s mlékem rostlinným, bude to trvat i třeba o 4 hodiny déle.

Pokud budete mléko s kulturou přelévat do nějaké jiné nádoby, než ve kterém jste mléko zahřívali, musíte ji mít také nahřátou, aby se v ní mléko neochladilo.

A to je všechno, co pro výrobu domácích zakysaných produktů potřebujete. Je to jednoduché, že? ;-)

Já jsem vyzkoušela klasický Jogurt VIVO a Kefír VIVO a musím říct, že jsem s nimi byla spokojená. A naší 93leté babičce jdu vyrobit Symbilact VIVO, protože má problémy se zácpou.

A vy vyzkoušejte určitě také, protože naše střevní mikroflóra není v dnešní době v úplně dobré kondici.
Stránky Zákvasky.cz určitě navštivte, dozvíte se spoustu zajímavých rad a tipů.









Žádné komentáře:

Okomentovat