Džuveč je skvělé balkánské letní jídlo, které voní sluncem. Zužitkujete do něj spoustu zeleniny ze zahrady, rajčata, cukety, papriky, fazolky atd. A ještě ke všemu se to peče vše v jednom ... pekáči 😁. No nezní to úplně skvěle? Zní, a hlavně to tak i chutná. Vyzkoušejte.
Název džuveč vznikl od slova gjuvec, což vlastně znamená hliněná nádoba, miska, ve které se jídlo připravuje.
Na přípravu budete potřebovat:
(Je toho opravdu hodně, plný pekáč, tak si kdyžtak množství surovin upravte. Zeleninu nemusíte dávat všechnu, fazolky nebo cuketu můžete vynechat)
750 g vepřové plece nebo libové krkovice
2 cibule
8 větších brambor
2-3 bílé papriky
3 velká masitá rajčata
dvě hrsti zelených fazolek
cca 200 g bílého hlávkového zelí
1/2 cukety
1 malý rajčatový protlak (cca 2 PL)
čerstvá saturejka
1 PL mletá sladké papriky
1 KL koření čubrica (lze vynechat)
mletý pepř
olej + sůl
Postup přípravy receptu:
Předem všechny suroviny nakrájejte. Maso na kostky podobně jako na guláš, cibuli nadrobno,papriky a zelí na proužky, cukety a 2 rajčata na kostky cca 1x1 cm a fazolky překrájejte na kratší kousky.
Na oleji orestujte cibuli dohněda, přidejte maso a opečte ze všech stran. Zaprašte paprikou, osolte, okořeňte, vmíchejte protlak, vhoďte bylinky a podlijte do výšky masa. Zmírněte teplotu, přiklopte a duste asi 20-25 minut. Pak přidejte fazolky, rajčata, papriky, zelí a cuketu. Promíchejte, případně dosolte a duste ještě do změknutí masa.
Troubu předehřejte na 200-220°C.
Připravte si hluboký pekáč nebo velkou zapékací mísu. Brambory a poslední rajče nakrájejte na plátky zhruba 0,5-1 cm. Brambory rozdělte na 3 části a první vyskládejte dno pekáče. Zlehka osolte. Na ně navršte rovnoměrně 1/2 podušené směsi, pak opět brambory, směs a poslední vrstvu tvoří opět brambory. Osolte a navrch poklaďte plátky rajčat. Přiklopte nebo zakryjte alobalem a vložte do trouby. Přikryté pečte min. hodinu, dokud brambory ve všech vrstvách nejsou měkké. Poté odklopte a dopečte ještě posledních 10-15 minut.
Dobrota
OdpovědětVymazatDíky ;-)
Vymazat