středa 11. listopadu 2015

Martinské rohlíčky s ořechovou náplní ( 3 druhy těst )


Na Svatého Martina nesmí chybět na stole pěkně vypečená husička a martinské rohlíčky. U nás se dělají s ořechovou náplní, ale můžou se dát třeba povidla, marmeláda, mák, prostě kdo co má rád. Těsto i náplň jsou velice jednoduché a zvládne to opravdu každý. U několika receptů jsem četla, že se rohlíčky před pečením potírají žloutkem. Nedělejte to ! Upečte je a pak je pomašlujte rozehřátým máslem s rumem. To je bomba ;-) Nachystala jsem pro vás hned tři recepty na těsta, každý si zvolte podle sebe, jak " dietní " je chcete mít.


Na přípravu budete potřebovat:

První těsto:

540g hladké mouky
360g Hery máslové nebo másla
250g smetany na šlehání
špetka soli

Druhé těsto:

420g hladké mouky
250ml smetany na šlehání
250g Hery máslové nebo másla
špetka soli

Třetí těsto: ( z toho jsem pekla dnes já a je pro mě nejlepší )

400g hladké mouky
250g Hery máslové nebo másla
250g zakysané smetany
špetka soli

Ořechová náplň:

200g nastrouhaných vlašských ořechů
150g cukru moučka
špetka skořice
1PL rumu
1 bílek

Na potření rozpuštěné máslo s rumem a na posypání moučkový cukr ( můžete přidat i vanilkový )


Postup přípravy receptu:

Do mouky nastrouháte chladný tuk, přidáte smetanu a špetku soli. V robotu nebo ručně vypracujete hladké těsto. Malinko začne zahříváním lepit, ale mouku nepřisypávejte. Těsto vložte na hodinu do lednice ztuhnout.
Na náplň smíchejte dobře všechny ingredience a nechte odstát.
Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na 6 dílů. Vždy pracujte jenom s jedním a zbytek nechte v lednici. Z těsta vyválejte kruh cca 15cm v průměru a asi 4mm silný. Rozdělte na 6 stejných výsečí a k delší dejte asi lžičku náplně. Od delší strany, kde je náplň rolujte k cípu a zahněte malinko do tvaru rohlíčku. Konce můžete přimáčknout. Vkládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě rozpálené na 180C cca  20 - 25 minut do růžova.
Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujte.







5 komentářů:

  1. Bozi, ukladam a brzy vyzkousim to Vase treti �� mam doma plno orechu, tak se to hodi �� diky za sdileni!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, jsem ráda, že se recepty hodí ;-)

      Vymazat
  2. Děkuji za recept, první svatomartinské rohlíčky, které jsem kdy pekla, dělala jsem je s makovou náplní a jsou výborné, určitě budu brzy znovu péct :-)
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, díky za vyzkoušení a zprávu. Jsem moc ráda, že se hned napoprvé povedly a chutnaly. Jaké jste si vybrala těsto?

      Vymazat
    2. Zkoušela jsem to třetí. S těstem se dělalo výborně, akorát když jsem to vyvalovala, tak se hrozně lepilo a musela jsem to podsypávat.
      Katka

      Vymazat