středa 11. listopadu 2015

Martinské rohlíčky s ořechovou náplní ( 3 druhy těst )


Na Svatého Martina nesmí chybět na stole pěkně vypečená husička a martinské rohlíčky. U nás se dělají s ořechovou náplní, ale můžou se dát třeba povidla, marmeláda, mák, prostě kdo co má rád. Těsto i náplň jsou velice jednoduché a zvládne to opravdu každý. U několika receptů jsem četla, že se rohlíčky před pečením potírají žloutkem. Nedělejte to ! Upečte je a pak je pomašlujte rozehřátým máslem s rumem. To je bomba ;-) Nachystala jsem pro vás hned tři recepty na těsta, každý si zvolte podle sebe, jak " dietní " je chcete mít.


Na přípravu budete potřebovat:

První těsto:

540g hladké mouky
360g Hery máslové nebo másla
250g smetany na šlehání
špetka soli

Druhé těsto:

420g hladké mouky
250ml smetany na šlehání
250g Hery máslové nebo másla
špetka soli

Třetí těsto: ( z toho jsem pekla dnes já a je pro mě nejlepší )

400g hladké mouky
250g Hery máslové nebo másla
250g zakysané smetany
špetka soli

Ořechová náplň:

200g nastrouhaných vlašských ořechů
150g cukru moučka
špetka skořice
1PL rumu
1 bílek

Na potření rozpuštěné máslo s rumem a na posypání moučkový cukr ( můžete přidat i vanilkový )


Postup přípravy receptu:

Do mouky nastrouháte chladný tuk, přidáte smetanu a špetku soli. V robotu nebo ručně vypracujete hladké těsto. Malinko začne zahříváním lepit, ale mouku nepřisypávejte. Těsto vložte na hodinu do lednice ztuhnout.
Na náplň smíchejte dobře všechny ingredience a nechte odstát.
Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na 6 dílů. Vždy pracujte jenom s jedním a zbytek nechte v lednici. Z těsta vyválejte kruh cca 15cm v průměru a asi 4mm silný. Rozdělte na 6 stejných výsečí a k delší dejte asi lžičku náplně. Od delší strany, kde je náplň rolujte k cípu a zahněte malinko do tvaru rohlíčku. Konce můžete přimáčknout. Vkládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě rozpálené na 180C cca  20 - 25 minut do růžova.
Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujte.







11 komentářů:

  1. Bozi, ukladam a brzy vyzkousim to Vase treti �� mam doma plno orechu, tak se to hodi �� diky za sdileni!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, jsem ráda, že se recepty hodí ;-)

      Vymazat
  2. Děkuji za recept, první svatomartinské rohlíčky, které jsem kdy pekla, dělala jsem je s makovou náplní a jsou výborné, určitě budu brzy znovu péct :-)
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, díky za vyzkoušení a zprávu. Jsem moc ráda, že se hned napoprvé povedly a chutnaly. Jaké jste si vybrala těsto?

      Vymazat
    2. Zkoušela jsem to třetí. S těstem se dělalo výborně, akorát když jsem to vyvalovala, tak se hrozně lepilo a musela jsem to podsypávat.
      Katka

      Vymazat
  3. Chci to vyzkoušet: manžel vzpomíná na rohlíčky jeho babičky, ovšem vždy to končí na náplni = jeho babička jí vařila 🙈 a ten recept jsem nikde nenašla... nebyl by?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jaká to byla náplň? Nebyla to maková? Mák se vaří v mléce ...

      Vymazat
  4. Ďakujem, dnes som upiekla, sú vynikajúce.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den,
    zrovna peču rohlíčky podle třetího receptu. Myslím (doufám), že tuk jsem odvážila správně, dala jsem půl na půl máslo a nějaký tuk na pečení a jen jsem dala rohlíčky do trouby, tak z nich začala téci spousta tuku, tak nevím, kde jsem udělala chybu.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nevím, kde by mohla být chyba, pokud je vše naváženo podle receptu. Jaký jste dávala ten tuk na pečení? Při vyvalování těsta se to lepilo nebo se s těstem pracovalo dobře? A náplň byla jaká?

      Vymazat
    2. Myslím, že to byla Stella a část máslo, s těstem se pracovalo dobře, když bylo hodně studené, tak vůbec nelepilo.. dávala jsm do nich povidla a mák.. chuťově jsou dobré, takové hodně nalístkované, ale trochu mastnější...

      Vymazat