Chop suey je hodně variabilní čínské jídlo. Může se připravovat pouze ze zeleniny nebo lze přidat na nudličky pokrájené a orestované kuřecí, vepřové nebo hovězí maso. Omáčka je výrazná a hustá. Zelenina musí zůstat nerozvařená, jen orestovaná naskus. Nejvíce času vám zabere krájení zeleniny, ale pak už je všechno raz dva 😉
Na přípravu budete potřebovat:
1 mrkev
1/3
paprika zelená, červená, žlutá
1/3
cukety
2
mini pak choi
2
stonky řapíkatého celeru
1
cibule
houby
šitake nebo jidášovo ucho
rostlinný
olej
2-3
stroužky česneku
cca
2-3 cm zázvoru
citronová
tráva
4
PL sójové omáčky
4
PL ústřicové omáčky
1
PL sezamového oleje
1
PL škrobu
Postup přípravy receptu:
Zeleninu
očistěte a nakrájejte na nudličky. Houby předem namočené
nakrájejte na plátky či nudličky. Nožičky vykrájejte, jsou
příliš tuhé.
V
menším kastrůlku nebo pánvi rozpalte olej, přidejte najemno
posekaný česnek, zázvor a citronovou trávu. Zlehka orestujte,
vlijte cca 100ml vody nebo kuřecího vývaru, obě omáčky, sójovou
i ústřicovou a na mírném ohni nechte asi 5 minut provařit. Chuť
by měla být dost výrazná, vzhledem k tomu, že už se pak
nepoužívá sůl.
Ve
woku nebo hlubší pánvi rozpalte rostlinný olej. Nejprve vložte
orestovat cibuli, pak řapíkatý celer s mrkví a houbami, po chvíli
cukety, papriky a pak choi. Poté vlijte přes sítko připravenou
omáčku, prohřejte, případně dochuťte a zakápněte sezamovým
olejem. Škrob rozmíchejte v cca 50 ml vody a vmíchejte do směsi.
Promíchejte, sundejte ze zdroje tepla a podávejte s rýží.
Na první pokus a VYNIKAJÍCÍ !!!
OdpovědětVymazat