úterý 1. října 2019

Chop suey


Chop suey je hodně variabilní čínské jídlo. Může se připravovat pouze ze zeleniny nebo lze přidat na nudličky pokrájené a orestované kuřecí, vepřové nebo hovězí maso. Omáčka je výrazná a hustá. Zelenina musí zůstat nerozvařená, jen orestovaná naskus. Nejvíce času vám zabere krájení zeleniny, ale pak už je všechno raz dva 😉

 Na přípravu budete potřebovat:

1 mrkev
1/3 paprika zelená, červená, žlutá
1/3 cukety
2 mini pak choi
2 stonky řapíkatého celeru
1 cibule
houby šitake nebo jidášovo ucho
rostlinný olej

2-3 stroužky česneku
cca 2-3 cm zázvoru
citronová tráva
4 PL sójové omáčky
4 PL ústřicové omáčky

1 PL sezamového oleje
1 PL škrobu

Postup přípravy receptu:

Zeleninu očistěte a nakrájejte na nudličky. Houby předem namočené nakrájejte na plátky či nudličky. Nožičky vykrájejte, jsou příliš tuhé.
V menším kastrůlku nebo pánvi rozpalte olej, přidejte najemno posekaný česnek, zázvor a citronovou trávu. Zlehka orestujte, vlijte cca 100ml vody nebo kuřecího vývaru, obě omáčky, sójovou i ústřicovou a na mírném ohni nechte asi 5 minut provařit. Chuť by měla být dost výrazná, vzhledem k tomu, že už se pak nepoužívá sůl.
Ve woku nebo hlubší pánvi rozpalte rostlinný olej. Nejprve vložte orestovat cibuli, pak řapíkatý celer s mrkví a houbami, po chvíli cukety, papriky a pak choi. Poté vlijte přes sítko připravenou omáčku, prohřejte, případně dochuťte a zakápněte sezamovým olejem. Škrob rozmíchejte v cca 50 ml vody a vmíchejte do směsi. Promíchejte, sundejte ze zdroje tepla a podávejte s rýží.



1 komentář: