neděle 26. ledna 2020

Mrkvový dort (chlebíček, bábovka) s pomerančovým krémem


Mrkvové těsto je velmi vláčné, jednoduché a ochucené třeba skořicí, špetkou zázvoru nebo kardamomu krásně voňavé. Lze ho použít na dort, do chlebíčkové formy nebo upéct jako bábovku. Podle toho na co budete mít zrovna chuť nebo náladu. U nás tentokrát ve formě promazaného chlebíčku a ještě s ochuceným těstem i krémem. A chuť dodal pomeranč. To prostě musíte zkusit 😋
Pokud použijete dortovou formu, tak těsto je do 26ti cm formy. 

Na přípravu budete potřebovat:

Těsto:
4 vejce L
320 g najemno nastrouhané mrkve
100 g najemno nastrouhaných vlašských ořechů (lze použít i lískové nebo pistáciové)
260 g hladké mouka
300-310 g tmavého třtinového cukru (tmavý dodá karamelovější chuť)
1,5 balíčku prášku do pečiva + 1 KL jedlé sody (lze vynechat)
240 ml rozpuštěného ghí (másla, rostlin.oleje)
najemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
2 KL mleté skořice
2 KL vanilkového extraktu 
1/2 KL soli

Krém:
2 mascarpone (500 g)
1 zakysaná smetana (hustší)
vymačkaná šťáva z poloviny pomeranče
najemno nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
cukr moučka 3 PL ( nebo dle chuti)
140 g změklého másla


 Postup přípravy receptu:

Troubu předehřejte na 180°C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou, přebytečnou odstraňte.
Všechny sypké ingredience na těsto (mouku, prášek do pečiva, skořici, sodu a sůl) promíchejte v misce.
Nejprve vyšlehejte v robotu vejce pokojové teploty, poté přisypte po částech cukr a šlehejte, dokud z toho nebude světlá hmota, která nebude stékat z metly. Za stálého šlehání pomalu přilévejte ghí a vanilkový extrakt. Pak ještě vmíchejte mouku a vypněte robota. Už ručně důkladně vpracujte ořechy, mrkev a pomerančovou kůru.
Hotové těsto vlijte do formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 35-40 minut, zkuste špejlí, zda se těsto už nelepí. Vyjměte z trouby a nechte ve formě zchladnout, poté vyklopte a přendejte na mřížku zcela vychladnout.
Mezitím připravte krém. Všechny ingredience stačí důkladně vymíchat ručně. Před namazáním dortu krém nechte alespoň hodinu v lednici.
Po zchladnutí korpus prokrojte a namažte krémem. Přiklopte horní částí a pomažte svrchu i z boků. Je dobré potřít nejprve slabší vrstvou, nechat opět ztuhnout v lednici a pak potřít zbytkem krému. Ozdobte třeba posekanými ořechy. Nechte uležet v lednici, nejlépe přes noc, ale stačí i dvě hodiny.




Žádné komentáře:

Okomentovat