středa 14. října 2020

Dýňová bábovka s vůní perníku


 

Když se podívám dneska ven z okna, je jasné, že podzim je tu v plné parádě. Šedá obloha, leje jako z konve a zima, že by psa nevyhnal. Děti jsou opět doma na distanční výuce a já mám rýmu jako trám. Jedinou pozitivní energii na mě vysílá oranžová barva hokkaido dýně a tak jsem po ní sáhla a klukům upekla bábovku. Díky perníkovému koření voní po celém domě a dýně jí dodala krásnou vlhkost a vláčnost. Tak pokud se na vás doma taky směje oranžová dýňová koule, určitě zkuste tuhle bábovku, zaručeně vám bude chutnat.

 Na přípravu budete potřebovat:

300 g najemno nastrouhané dýně (hokkaido nemusíte loupat)
300 g polohrubé mouky
150 g třtinového cukru
200 ml rozpuštěného másla nebo slunečnicového oleje
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr nebo vanilková esence
1 PL perníkového koření + špetka mletého zázvoru
3 vejce 


Postup přípravy receptu:
 
Mouku důkladně promíchejte s práškem do pečiva a perníkovým kořením. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejte na 180°C.
Nejprve vyšlehejte do pěny vejce s oběma cukry min. 5 minut, pak pomalu za stáleho šlehání přilévejte olej. Do této směsi vmíchejte nastrouhanou dýni, zamíchejte a přisypte postupně moučnou směs. Vše pečlivě promíchejte a vlijte do připravené formy. Vložte do trouby a pečte cca 45 minut. Zkuste špejlí, zda je důkladně propečená, pokud by se těsto na špejli ještě lepilo, pečte ještě chvilku.



2 komentáře:

  1. Právě jí peču a voní to tu jak v cukrárně.
    Moc se na ní těšíme.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Dneska jsem ji upekla a určitě ne naposled, je úplně skvělá!
    Umím si ji představit i s nasekanými vlašskými ořechy a třeba i hořkou čokoládou…

    OdpovědětVymazat