čtvrtek 1. října 2020

Paella Valenciana a Paella de Marisco


Bohužel jsme si moře letos neužili, tak alespoň zavzpomínáme na horké dny, šumění vln a užívání si všemožných přímořských restaurací s místními tradičními pokrmy. Jedním z nich je i španělská paella (čti paeja). Ve spolupráci se společností eDelikatesy.cz, která se zabývá prodejem španělských specialit, jsem pro vás připravila recept na jednu variantu této, ve Španělsku vyhledávané, speciality. Tamní kuchaři připravují dvě základní paelly. Paella Valenciana a Paella De Marisco. Prvni je s kuřecím masem (většinou doplněné ještě o kousky králičího) a druhá s plody moře. Připravila jsem pro vás tu první variantu, ale recepty napíši oba.

Nejlepší na tom všem je, že paella je na přípavu velice jednoduchá a veškeré potřebné ingredience najdete na eshopu eDelikatesy.cz , takže je nemusíte nikde zbytečně shánět.  
Ať je to celý set na přípravu včetně pánve, kulatozrnné rýže, koření a olivového oleje nebo jednotlivé ingredience jako je koření, šafrán, rýže.   
 

 

Paella Valenciana

 

Na přípravu budete potřebovat: min. 4 osoby

4 kuřecí stehenní řízky nebo 6-8 paliček
2 králičí stehna nejlépe vykostěná (nemusí být, ale mělo by)
3 dlouhé červené kapie
2 hrsti zelených fazolových lusků 
4 PL drcených rajčat
3 stroužky česneku
1 hrnek drůbežího nebo zeleninového vývaru
2-3 hrnky vody
kořenící směs nebo 1 PL sladké červené papriky, špetka šafránu namočená v trošce teplé vody (viděla jsem i několik španělských videí, kde místo šafránu používali kurkumu)
sůl
olivový olej

Postup přípravy receptu:

Maso nakrájejte na kusy cca 5x5 cm, paličky nechte vcelku, osolte. Na široké pánvi rozpalte olivový olej, a maso na něm pozvolna opékejte ze všech stran, aby zezlátlo, asi 10 minut (paličky 15 minut). Na posledních pár minut přidejte podélně nakrájené osminky paprik a opečte z obou stran. Ty vyjměte a nechte zatím stranou. 
K masu přidejte nakrájené fazolky, drcená rajčata, posekaný česnek, sypkou papriku, promíchejte, přilijte šafránovou vodu i s bliznami a vývar. Nechte cca 10 minut probublávat. Případně dosolte, protože přijde na řadu ještě rýže. 
Asi polovinu opečených proužků paprik nakrájejte na menší kousky, zbytek nechte vcelku na ozdobu. Vlijte do pánve 2 hrnky teplé vody a přisypte rovnoměrně rýži. Jednou dobře promíchejte, kousky masa a nakrájenou papriku rozložte po pánvi tak, aby byly po celé ploše. Vše nechte při střední teplotě probublávat. Kdyby se vám zdálo, že je rýže ještě tvrdá a už je v ní málo tekutiny, přilijte ještě teplou vodu a nechte rýži uvařit doměkka. Všechna tekutina by měla být odpařená, rýže měkká a měla by vytvořit vespod trošku připečenou krustičku. Posledních pár minut zakryjte paellu alobalem nebo utěrkou, všechny chutě se krásně propojí. Nakonec dozdobte pečenou paprikou a je hotovo, můžete podávat.

Paella De Marisco

Na přípravu budete potřebovat:

2 sépie
2 hrsti uzavřených čerstvých slávek (cca 16 ks)
2 hrsti větších neloupaných krevet
1 červená paprika
1 menší cibule
3 stroužky česneku
4 PL drcených rajčat
kořenící směs nebo 1/2 PL sladké papriky + špetka šafránu v teplé vodě
3-4 hrnky vody
sůl 
citron

Postup přípravy receptu:

Cibuli a česnek nakrájejte najemno, papriku a sépie na kostičky cca 1x1 cm. Krevety zbavte krunýřů a ty vložte do 2 hrnků vody. Přiveďte k varu a vařte cca 10-15 minut. Z kunýřů tak připravíte skvělý vývar.
V široké pánvi rozehřejte olivový olej, na něm asi 2 minuty restujte sepiové kousky a vyjměte je. Vložte na olej cibuli, restujte, po chvíli přidejte nakrájenou papriku, česnek, drcená rajčata, mletou papriku, zalijte vodou se šafránem a osolte. Restujte cca 3 minuty a přihoďte zpět sépie, zalijte vývarem z krevet a přidejte ještě hrnek teplé vody. Dosolte. Když vše přijde k varu, vsypte rýži, zlehka promíchejte a vařte. Po zhruba 10 minutách rozložte po povrchu slávky a po dalších 5ti krevety. Slávky se rozevřou (pokud ne, vyhoďte je) a krevety zrůžoví. Když je rýže měkká a bez tekutiny, přikryjte na posledních pár minut paellu alobalem nebo utěrkou, chutě se krásně prolnou. Jak jsem psala u předchozího receptu, rýže by měla vespod vytvořit trochu připečenou krustičku. Podávejte s měsíčky citronu.




1 komentář: