sobota 17. října 2020

Srí Lanka recepty (Parippu Curry, Kukul Mas Curry, Roti, Kottu Roti)


Loni v zimě jsem měla možnost zavítat na Srí Lanku, která je nejen překrásná, ale i v jídle velmi rozmanitá. Doléhá sem obrovský vliv z Indie, takže hodně voňavého koření a hooodně chilli. Všechno, co se tady jí, strašně pálí 😂 Ochutnali jsme jak jídla v restauracích, tak na ulici ve stáncích a bistrech. Curry je zde nepřeberné množství, vaří ho snad ze všech druhů zeleniny, z mas hodně kuřecí a ryby. A také samozřejmě krabi, krevety a jiné mořské potvory. Vaří se hodně v kombinaci s kokosovým mlékem, tím se jídlo trochu zjemní. No co vám budu povídat, musela jsem vždycky ochutnat od všeho aspoň trochu. A abych vás o ty chutě neošidila, připravila jsem pro vás 4 tradiční a typické pokrmy. Není na tom nic složitého, jen si musíte obstarat to voňavé koření. Třeba v mém obchodě A-Z koření

Parripu Curry (Curry z červené čočky)

Na přípravu budete potřebovat:

1 a ½ hrnku červené čočky

1 červená cibule

2 stroužky česneku

chilli paprička

kari listy

kokosové mléko dle potřeby

sůl

koření v KL: ¼ pískavice, ½ kurkumy, ½ ostré curry, ¼ římský kmín, ½ černá hořčice

+ voda

Postup přípravy receptu:

V rendlíku nebo v hlubší pánvi rozehřejte olej, vhoďte na něj hořčičná semínka a nechte chvilku popraskat. Pak přidejte nakrájenou cibuli na plátky, a po chvíli nasekaný česnek. Promíchájte a orestujte ještě cca minutu. Přisypte čočku, kari listy a všechno koření, podlijte vodou cca 1 cm nad čočku a duste skoro doměkka. Nakonec osolte a přilijte kokosové mléko a nechte čočku dovařit. Při dušení podle potřeby dolévejte tekutinu. Podávejte s rýží nebo plackymi roti.

 

Kukul Mas Curry (Kuřecí curry)

 
Na přípravu budete potřebovat: 

½ kuřete nebo kuřecí paličky, horní stehna, stehenní či prsní řízky (část by měla být s kostmi)

1 větší červená cibule

3 stroužky česneku

chilli paprička

kari listy

pandanové listy (lze vynechat)

možno přidat I citronovou trávu

zázvor

celý kardamom

koření 2 PL směsi: masové curry (meat masala) – koriandr, římský kmín, kari list, fenykl, chilli, zázvor, hnědá hořčice, hřebíček, pepř, kardamom)

sůl

olej

Postup přípravy receptu:

Nejprve smíchejte maso s kořením a osolte. Důkladně promíchejte a necháme chvíli marinovat.

Na oleji orestujte nakrájenou cibuli na proužky, nastrouhaný zázvor, kardamom, kari listy, pandanové listy a nakonec posekaný česnek. Pak přidejte marinované kousky kuřete a cca 5 minut restujte. Pak podlijte trochou vody, promíchejte a přiklopte. Duste cca 30 minut, dokud nejde maso od kosti. Podle potřeby podlévejte.

 

Roti - chapati (placky)

Na přípravu budete potřebovat: 4 placky

180 g mouky ATTA (nebo hladká pšeničná celozrnná)

1/2 lžičky soli

1/2 lžíce oleje

cca 150 ml vlažné vody

ghee nebo rozpuštěné máslo na potření

 

Mouku se solí promíchejte v míse a spojte s olejem. Tuto sypkou směs  zalijte trochou vody, kterou budete postupně přilívat. Nejprve se vám budou tvořit takové pucky (jako když děláte drobenku) a postupně s přiléváním vody vypracujete vláčné těsto. Vodu opravdu dávejte postupně, aby těsto nelepilo. Pokud bude naopak příliš tuhé, vodu po troškách přidejte. Těsto si pak přendejte na pracovní plochu a důkladně ho alespoň 5 minut propracovávejte. Čím lépe těsto bude propracované, tím vláčnější placky budou. Vypracujte z těsta bochánek a nechte zakryté folií min. 15 minut odpočinout.

Těsto vybalte z fólie a rozdělte na 4 stejné díly, z kterých vytcarujte kuličky. Posypte je moukou a rozplácněte dlaní. A válečkem je vytvarujte na co nejtenčí kulaté placky.

Připravte si větší pánev se silným dnem a důkladně ji rozpalte. Žádný olej nepřidávete, placky se pečou nasucho. Když je pánev dobře rozpálená vložte placku a počkejte dokud se na ní nezačnou vytvářet vzduchové puchýře. Pak otočte a dopékejte. Placky se budou nafukovat, boule zatlačujte. Hotové placky potírejte rozpuštěným ghíí a uchovávejte pod poklopem nebo zakryté utěrkou.



Kottu roti (směs zeleniny, vejce, masa a pokrájených placek roti)

Na přípravu budete potřebovat: (podle počtu osob)

placky roti

kuřecí curry

vejce

hlávkové zelí

pórek

mrkev

červená cibule

zázvor

chilli paprička

kari listy

olej

sójová omáčka

sůl

Posup přípravy receptu:

Maso z curry rozdělte na drobné kousky. Rotti nakrájejte na velmi drobné nudličky a to tak, že je nejdříve stočíte do rolády a postupně krájíte na proužky. Ty ještě drobněji posekejte.

Na širší pánvi orestujte na oleji kati listy, česnek a zázvor. Přidejte na jemné nudličky pokrájenou zeleninu a orestujte. Pak vyklepněte do směsi vejce a důkladně usmažte jako míchaná vejce. Pak přidejte roti, maso z curry a curry omáčku a ještě chilli. Vše důkladně promíchávejte, aby se všechny chutě spojily. Může se dochutit troškou sójové omáčky.







Žádné komentáře:

Okomentovat