Parripu Curry (Curry z červené čočky)
Na přípravu budete potřebovat:
1 a ½ hrnku červené čočky
1 červená cibule
2 stroužky česneku
chilli paprička
kari listy
kokosové mléko dle potřeby
sůl
koření v KL: ¼ pískavice, ½ kurkumy, ½ ostré curry, ¼ římský kmín, ½ černá hořčice
+ voda
Postup přípravy receptu:
V rendlíku nebo v hlubší pánvi rozehřejte olej, vhoďte na něj hořčičná semínka a nechte chvilku popraskat. Pak přidejte nakrájenou cibuli na plátky, a po chvíli nasekaný česnek. Promíchájte a orestujte ještě cca minutu. Přisypte čočku, kari listy a všechno koření, podlijte vodou cca 1 cm nad čočku a duste skoro doměkka. Nakonec osolte a přilijte kokosové mléko a nechte čočku dovařit. Při dušení podle potřeby dolévejte tekutinu. Podávejte s rýží nebo plackymi roti.
Kukul Mas Curry (Kuřecí curry)
½ kuřete nebo kuřecí paličky, horní stehna, stehenní či prsní řízky (část by měla být s kostmi)
1 větší červená cibule
3 stroužky česneku
chilli paprička
kari listy
pandanové listy (lze vynechat)
možno přidat I citronovou trávu
zázvor
celý kardamom
koření 2 PL směsi: masové curry (meat masala) – koriandr, římský kmín, kari list, fenykl, chilli, zázvor, hnědá hořčice, hřebíček, pepř, kardamom)
sůl
olej
Postup přípravy receptu:
Nejprve smíchejte maso s kořením a osolte. Důkladně promíchejte a necháme chvíli marinovat.
Na oleji orestujte nakrájenou cibuli na proužky, nastrouhaný zázvor, kardamom, kari listy, pandanové listy a nakonec posekaný česnek. Pak přidejte marinované kousky kuřete a cca 5 minut restujte. Pak podlijte trochou vody, promíchejte a přiklopte. Duste cca 30 minut, dokud nejde maso od kosti. Podle potřeby podlévejte.
Roti - chapati (placky)
Na přípravu budete potřebovat: 4 placky
180 g mouky ATTA (nebo hladká pšeničná celozrnná)
1/2 lžičky soli
1/2 lžíce oleje
cca 150 ml vlažné vody
ghee nebo rozpuštěné máslo na potření
Mouku se solí promíchejte v míse a spojte s olejem. Tuto sypkou směs zalijte trochou vody, kterou budete postupně přilívat. Nejprve se vám budou tvořit takové pucky (jako když děláte drobenku) a postupně s přiléváním vody vypracujete vláčné těsto. Vodu opravdu dávejte postupně, aby těsto nelepilo. Pokud bude naopak příliš tuhé, vodu po troškách přidejte. Těsto si pak přendejte na pracovní plochu a důkladně ho alespoň 5 minut propracovávejte. Čím lépe těsto bude propracované, tím vláčnější placky budou. Vypracujte z těsta bochánek a nechte zakryté folií min. 15 minut odpočinout.
Těsto vybalte z fólie a rozdělte na 4 stejné díly, z kterých vytcarujte kuličky. Posypte je moukou a rozplácněte dlaní. A válečkem je vytvarujte na co nejtenčí kulaté placky.
Připravte si větší pánev se silným dnem a důkladně ji rozpalte. Žádný olej nepřidávete, placky se pečou nasucho. Když je pánev dobře rozpálená vložte placku a počkejte dokud se na ní nezačnou vytvářet vzduchové puchýře. Pak otočte a dopékejte. Placky se budou nafukovat, boule zatlačujte. Hotové placky potírejte rozpuštěným ghíí a uchovávejte pod poklopem nebo zakryté utěrkou.
placky roti
kuřecí curry
vejce
hlávkové zelí
pórek
mrkev
červená cibule
zázvor
chilli paprička
kari listy
olej
sójová omáčka
sůl
Posup přípravy receptu:
Maso
z curry rozdělte na drobné kousky. Rotti nakrájejte na velmi
drobné nudličky a to tak, že je nejdříve stočíte do rolády a
postupně krájíte na proužky. Ty ještě drobněji posekejte.
Na širší pánvi orestujte na oleji kari listy, česnek a zázvor. Přidejte na jemné nudličky pokrájenou zeleninu a orestujte. Pak vyklepněte do směsi vejce a důkladně usmažte jako míchaná vejce. Pak přidejte roti, maso z curry a curry omáčku a ještě chilli. Vše důkladně promíchávejte, aby se všechny chutě spojily. Může se dochutit troškou sójové omáčky.
Žádné komentáře:
Okomentovat