úterý 15. prosince 2020

Bajadera z Lotusek

 

Bajadera je chorvatský, velmi jednoduchý nepečený národní dezert z máslových sušenek, ořechů a čokolády. Já ho letos připravuji jako nepečené vánoční cukroví nakrájené na kostky a míslo klasických máslových sušenek jako jsou např. BeBe jsem použila pro lepší chuť Lotusky. A jelikož jsou Lotusky sladší než klasické máslové sušenky, bylo potřeba počítat s menším množstvím cukru. Z BeBe bude i ta světlá část světlejší než z Lotusek. 

Pokud Bajaderu budete chtít taky letošní Vánoce vyzkoušet, můžete ji připravit na poslední chvíli klidně před Štědrým dnem, pokud se vám bude chtít ještě něco tvořit 😀.

Jinak Bajadera se dělá buď třívstvá (tmavá, světlá, čokoláda) nebo třeba čtyřvrstvá i více. Krájí se většinou na obdélníčky, ale nakrájejte, jak budete chtít. Popř. ji můžete připravit do malých tartaletek či košíčků.

Množství, které uvádím v receptu, je na velikost celku cca 30x15 cm. Přizpůsobte sobě velikost formy, popř. výšku dezertu.

 Na přípravu budete potřebovat:

250 g najemno namletých sušenek Lotus
200 g najemno namletých ořechů
160 g cukru krupice (Pokud budete dělat z méně sladkých máslových sušenek, např. BeBe apod. přidejte min. o 10-20 g cukru více - podle chuti.)
180 g másla
9 lžic vody (cca 100 ml)
100 g čokolády na vaření
Já jsem přidala ještě 2 PL rumu.

Na polevu:
150 g čokolády na vaření
2 PL oleje
1 PL vody

Postup přípravy receptu:

Postup je velmi jednoduchý. Vodu svařte s cukrem, až se všechen rozpustí a probublá. Pak odstavte a vmíchejte máslo. Vlijte do připravené sypké směsi namletých sušenek a ořechů a důkladně promíchejte. Čokoládu (100 g) rozpusťte ve vodní lázni. Směs rozdělte na poloviny a do jedné vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
Připravte si nějakou formu s rovnými boky nebo menší plech a vyložte pečícím papírem. Na dno rozprostřete rovnoměrně nejprve tmavou část, uhlaďte dobře stěrkou a na ni naneste stejným způsobem světlou směs. Opět uhlaďte a dejte na hodinu do lednice. 
Pak připravte polevu z uvedených surovin nad vodní lázní a nalijte na dezert. Nechte ztuhnout a rozležet min. přes noc. Pak i s pečicím papírem vyjměte z formy a nakrájejte.






2 komentáře:

  1. Dobrý deň,
    prosím vas v akej velkej forme ste robili tento zakusok. Ďakujem za odpoved. Maja

    OdpovědětVymazat