středa 19. ledna 2022

Tyrolská gulášová polévka (Tiroler Gulaschsuppe)

 

V každém zimním lyžařském středisku rakouských nebo italských hor dostanete na svahu pořádně hustou gulášovku. Někde dokonce i se špekovým knedlíkem na talíři. A vždycky zahřeje a zasytí. Stačí polévka a máte v bříšku jako v pokojíčku 😂. A jelikož letos do Alp nevyrážíme, užijem si polévku alespoň doma. A jestli je na tom někdo podobně, může si ji podle receptu připravit taky.

Na přípravu budete potřebovat:

500 g hovězího masa (kližka, zadní, krk ... prostě na guláš)
1,5-2 l hovězího vývaru nebo vody
3 PL sádla nebo oleje
3 velké cibule
1 červená paprika 
3 brambory
1 malý rajčatový protlak (cca 2 vrchovaté lžíce)
100 ml červeného vína
3 velké stroužky česneku
4 bobkové listy
2 PL mleté sladké červené papriky
1 KL drceného kmínu
pálivá paprika nebo chilli dle chuti
1 PL majoránky
čerstvě mletý pepř 
sůl
popř. hladká mouka na zahuštění

Postup přípravy receptu:

Maso nakrájejte na drobnější kousky, cibule nadrobno. Na sádle pozvolna restujte cibuli dohněda, trvá to sice déle, ale ve výsledku bude pěkná tmavá barva polévky. Pak přidejte maso, osolte a restujte ze všech stran. Zvyšte teplotu a přilijte víno. Nechte ho úplně odpařit. Poté přidejte koření, bobkové listy, kmín, sladkou papriku (případně i pálivou nebo chilli), posekaný česnek a promíchejte s rajčatovým protlakem. Přilijte cca 0,5 l vývaru nebo vody. A duste maso, pozvolna, skoro domměka. Pokud je potřeba, přilévejte po malých částech vývar. Cibule se během té doby rozdusí a polévku následně zahustí, stejně jako guláš. Když je maso skoro měkké, přidejte zbytek vývaru, na kostičky nakrájené brambory a vařte dalších 10 minut. Nakonec přihoďte na kostičky nakrájenou papriku, majoránku a vařte do změknutí brambor. Dochuťte případně solí a hlavně čerstvě drceným pepřem.
Pokud byste měli polévku příliš řídkou, rozmíchejte lžíci mouky v trošce vody, vlijte do polévky před přidáník kostiček papriky a provařte.





Žádné komentáře:

Okomentovat