Prohledat tento blog
úterý 18. listopadu 2014
Játrová paštika s brandy a zeleným pepřem
Na přípravu budete potřebovat:
500g jater ( použila jsem drůbeží )
200g másla
2 šalotky nebo 1 menší cibule
2 stroužky česneku
pár snítek čerstvého tymiánu
2PL naloženého zeleného pepře
4PL brandy
4PL smetany na šlehání
sůl a pepř
na zalití ještě kousek másla ( popř. sádla ) a na ozdobení tymián, červený a zelený pepř
Postup přípravy receptu:
Játra očistíme a nakrájíme. Na lžíci másla zesklovatíme nakrájené šalotky, přidáme celé snítky tymiánu a ke konci posekaný česnek.
Necháme rozvonět a přihodíme játra. Orestujeme je tak, aby uvnitř zůstala trochu růžová. Nakonec vlijeme brandy a necháme skoro odpařit. Vyjmeme tymián a směs přendáme do mixéru. Přilijeme smetanu, přidáme pokrájené povolené máslo, sůl, mletý černý pepř a pokud chceme zelený pepř posekaný, tak přidáme i ten. Jinak zelený pepř můžeme vmíchat nakonec celý, popř. nožem posekaný. Vše umixujeme dohladka.
Paštiku přendáme do vhodných nádobek, uhladíme, ozdobíme snítkami tymiánu, červeným a zeleným pepřem a zalijeme rozpuštěným máslem nebo sádlem. Necháme ztuhnout v lednici.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné vaření v šunkovaru? To si musím zapsat:-))) Díky:-)
OdpovědětVymazatAjko nene, nevaří se nic, játra už jsou tepelně upravená :-)
VymazatJak dlouho vydrží?
OdpovědětVymazatPokud ji chcete na delší dobu uchovat v lednici, doporučuji do zavírací sklenky a vydrží určitě 2 týdny. Déle nemám vyzkoušeno, dělám jí vždy tolik, aby se brzy snědla :-) Ale určitě zalít máslem nebo sádlem.
VymazatUž se mi chladí na zítra v lednici :-) máte krásné recepty, určitě jich ještě pár ozkouším :-) Lenka
OdpovědětVymazatJinou už nejím -tahle je moje jednička! Snadná, chutná, zkrátka nemá chybu! :-D
OdpovědětVymazatDá se nevím nahradit brandy? Nikdo to u nás nepije....mám max rum do cukroví a slivovici na žaludek, děkuji za odpověď
OdpovědětVymazatUrčitě můžete klidně vynechat, nebo jak už tu píší, nahradit vínem, na tohle množství jater tak 2-3 lžíce a nechat ho úplně odpařit. Případně portské
VymazatZkuste trochu červeného vína, u nás taky brandy nemáme a kvůli paštice nekupujeme. Nesmí ho být moc
OdpovědětVymazat