úterý 18. listopadu 2014

Játrová pašitka s brandy a zeleným pepřem




Na přípravu budete potřebovat:

500g jater ( použila jsem drůbeží )
200g másla
2 šalotky nebo 1 menší cibule
2 stroužky česneku
pár snítek čerstvého tymiánu
2PL naloženého zeleného pepře
4PL brandy
4PL smetany na šlehání
sůl a pepř
na zalití ještě kousek másla ( popř. sádla ) a na ozdobení tymián, červený a zelený pepř


Postup přípravy receptu:

Játra očistíme a nakrájíme. Na lžíci másla zesklovatíme nakrájené šalotky, přidáme celé snítky tymiánu a ke konci posekaný česnek.


Necháme rozvonět a přihodíme játra. Orestujeme je tak, aby uvnitř zůstala trochu růžová. Nakonec vlijeme brandy a necháme skoro odpařit. Vyjmeme tymián a směs přendáme do mixéru. Přilijeme smetanu, přidáme pokrájené povolené máslo, sůl, mletý černý pepř a pokud chceme zelený pepř posekaný, tak přidáme i ten. Jinak zelený pepř můžeme vmíchat nakonec celý, popř. nožem posekaný. Vše umixujeme dohladka.


Paštiku přendáme do vhodných nádobek, uhladíme, ozdobíme snítkami tymiánu, červeným a zeleným pepřem a zalijeme rozpuštěným máslem nebo sádlem. Necháme ztuhnout v  lednici.




9 komentářů:

  1. Žádné vaření v šunkovaru? To si musím zapsat:-))) Díky:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko nene, nevaří se nic, játra už jsou tepelně upravená :-)

      Vymazat
  2. Jak dlouho vydrží?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ji chcete na delší dobu uchovat v lednici, doporučuji do zavírací sklenky a vydrží určitě 2 týdny. Déle nemám vyzkoušeno, dělám jí vždy tolik, aby se brzy snědla :-) Ale určitě zalít máslem nebo sádlem.

      Vymazat
  3. Už se mi chladí na zítra v lednici :-) máte krásné recepty, určitě jich ještě pár ozkouším :-) Lenka

    OdpovědětVymazat
  4. Jinou už nejím -tahle je moje jednička! Snadná, chutná, zkrátka nemá chybu! :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Dá se nevím nahradit brandy? Nikdo to u nás nepije....mám max rum do cukroví a slivovici na žaludek, děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě můžete klidně vynechat, nebo jak už tu píší, nahradit vínem, na tohle množství jater tak 2-3 lžíce a nechat ho úplně odpařit. Případně portské

      Vymazat
  6. Zkuste trochu červeného vína, u nás taky brandy nemáme a kvůli paštice nekupujeme. Nesmí ho být moc

    OdpovědětVymazat